Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Tess van Stegeren

Tess’ nummer over haar moeders is groot succes

Opgroeien met twee moeders en zonder vader. Voor geneeskundestudent Tess van Stegeren (23) is het de normaalste zaak van de wereld. Maar niet voor iedereen. Daarom schreef ze Moms Song – een eerbetoon aan haar moeders, maar ook een steuntje in de rug voor wie dat nodig heeft.

‘Who’s the real one? Is that her? Do you know your dad?’ Tess krijgt haar hele leven al vragen over haar gezinssamenstelling en stipt er in Moms Song een paar aan. “Al toen ik heel jong was kreeg ik vragen van andere kindjes”, herinnert ze zich. “Ze wilden weten hoe het zit en waarom ik geen vader heb. Ik zei altijd dat mijn moeder een pilletje had genomen en toen zwanger was. Dat heb ik op de een of andere manier zelf verzonnen. Het grappige is dat kinderen van heterostellen nooit van die biologische vragen krijgen.”

Drie jaar geleden besloot Tess zelf een nummer te schrijven. Ze speelde sinds haar vijfde piano en sinds haar vijftiende gitaar, haar moeders zingen allebei. “Ik dacht: laat ik het gewoon eens proberen. De melodie was zo geschreven, toen moest ik een tekst verzinnen. Ik wilde schrijven over iets dat mij uniek maakt. En dat zijn mijn twee moeders. Het rolde er zo uit.” Ze gaf het haar moeders – gespeeld op de gitaar – cadeau op Moederdag. Daarbij had het kunnen blijven – tot ze naar Rome vertrok voor een half jaar uitwisseling.

Spotify als verjaardagscadeau

“Ik had mijn gitaar mee naar Rome en organiseerde jamsessies”, vertelt Tess. “Vrienden daar vroegen me of ik zelf weleens iets had geschreven. Toen heb ik ze Moms Song laten horen. Ze werden erdoor geraakt, want zeker in landen als Italië en Spanje is het niet normaal om twee moeders of twee vaders te hebben. Mijn vrienden besloten dat het nummer over de hele wereld gehoord moest worden. Ze haalden als verjaardagscadeau 400 euro op via GoFundMe, zodat ik het kon opnemen en op Spotify kon zetten.”

‘Ik vond het belangrijk dat het zou klinken alsof ik het voor iemand in de woonkamer sta te zingen’

En zo dook Tess terug in Nederland de studio in met producer Midas van Jaarsveld. Tess: “Het gaf een supergrote kick. Een nummer in de studio opnemen was echt zoiets dat ik ooit eens wilde doen, in de verre toekomst. En nu deed ik het gewoon.” De deal was dat ze zoveel tijd mocht nemen als nodig, maar in één dag was ze klaar. “Ik had zo’n goede klik met Midas dat we het in zeven uur hadden opgenomen”, zegt Tess. ‘We hadden plezier samen en hij was geduldig, stelde me op m’n gemak. Mijn mening was leidend, ik vond het bijvoorbeeld belangrijk dat het zou klinken alsof ik het voor iemand in de woonkamer sta te zingen.”

Warme jeugd

Tess had een belangrijk hoofddoel met Moms Song: mensen helpen. Ze vertelt: “Ik zei vooraf: als ook maar één iemand zich gesteund voelt, heb ik mijn doel bereikt. Of het nu een kind van niet-hetero ouders is of een lesbisch stel dat twijfelt of ze kinderen moeten nemen.” Want ze had zich zelf geen betere jeugd kunnen wensen. “Ons gezin was warm en mijn moeders hebben me het vertrouwen gegeven dat ik mezelf mag zijn. Ik heb me nooit anders gevoeld dan anderen.” Haar doel is bereikt, want ze heeft op Instagram meerdere enthousiaste reacties gekregen: “Bijvoorbeeld van twee lesbische meiden die er dankzij mij zekerder van zijn dat ze écht kinderen willen, ook als hun eigen ouders ze niet steunen.”

‘Als ook maar één iemand zich gesteund voelt, heb ik mijn doel bereikt’

Tegelijkertijd hoopt Tess ook bewustzijn te creëren bij de rest van de wereld. Want er zijn nog opvallend veel mensen die niet buiten de vader-moederbox denken, vertelt ze. “De laatste jaren is het veel normaler geworden in Nederland; de meeste mensen vragen niet eens meer door als ik ze vertel dat ik twee moeders heb. Maar verkijk je daar niet op. Ik werk in een huisartsenpraktijk en zelfs sommige collega’s vinden twee moeders geen acceptabele situatie. Daarover ga ik graag de discussie aan, op een rustige manier. Als ze er alleen al even over nadenken, zijn we een stap verder.”

Verslavend

Op het moment van schrijven is Moms Song meer dan tweeduizend keer beluisterd op Spotify. Via een speciale app kan Tess zien vanaf welke locatie dat is gebeurd en of er op dit moment iemand aan het luisteren is. “Een beetje verslavend is het wel. Even kijken hoor. Ik ben beluisterd door mensen in Thailand, Jordanië, Finland, Zuid-Korea… En het nummer is al aan 24 playlists toegevoegd, waaronder 2 van Spotify met nieuwe releases. Dat is een droom, want zo kom ik ook bij vreemden terecht.”

Nu Moms Song een grote hit is, denkt Tess dan aan een muziekcarrière? “Daar denk ik eigenlijk niet aan”, stelt ze lachend. “Ik vind dokter zijn zo ontzettend leuk, dat wil ik niet opgeven. Dan hou ik de muziek er liever bij als hobby.” Vooralsnog is er ook geen vervolg op het debuut, want Tess heeft nog geen tweede nummer geschreven. “Ik ben perfectionistisch en wil weer met iets goeds komen”, legt ze uit. “Iets waarop ik over tien jaar nog steeds trots ben. Misschien moet ik gewoon eens een keer tien nummers schrijven, dan zit er vast één tussen waarmee ik blij ben.”

Moms Song op Spotify; Tess op Instagram: @momssongtess

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.