Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Stufi terugkrijgen van jihadstrijders wordt moeilijk

Nederlandse jihadstrijders die studiefinanciering kregen, moeten die van minister Bussemaker terugbetalen. Maar het wordt “een complexe opgave” om het geld uit Syrië en Irak terug te halen.

Aantal blijft geheim

Minister Bussemaker wil niet zeggen hoeveel jihadstrijders nog een tijdje studiefinanciering kregen. “Daar waar sprake was van studiefinanciering, is die stopgezet. Het gaat om een gering aantal.”

Haar eigen partij, de PvdA, vroeg haar of ze de onterecht ontvangen studiefinanciering ging terugvorderen. “Zo ja, hoe gaat de minister dit doen wanneer deze jongeren niet traceerbaar zijn voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap?”

Stopzetten is prioriteit

“Mijn eerste prioriteit bij het aanpakken van jihadstrijders met studiefinanciering is het stopzetten van die studiefinanciering”, legt Bussemaker uit. “Op die manier kunnen zij de studiefinanciering niet (langer) inzetten voor doeleinden die te maken hebben met de strijd die zij voeren.”

Verder heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs een succesvolle pilot uitgevoerd om “oud-studenten actief op te sporen en tot terugbetaling aan te zetten”, aldus Bussemaker. Het mag dan een “complexe opgave” zijn om studiefinanciering terug te vorderen van voormalige studenten in Syrië en Irak, “maar ook in deze gevallen zet ik daarbij alle middelen in die ik tot mijn beschikking heb”.

Eerder optreden

Het is volgens de PvdA wenselijk om “preventieve maatregelen” te nemen als iemand vertrokken is of wil vertrekken naar Syrië of Irak. Dan zou de studiefinanciering meteen stopgezet moeten worden. “Kan de minister duidelijk maken welke wettelijke mogelijkheden zij hiertoe ziet?”, vroegen de leden.

Bussemaker moet hen teleurstellen. “Op het moment heb ik onvoldoende wettelijke mogelijkheden om preventief op te treden”, antwoordt ze. Ze gaat wel onderzoeken of ‘signalen’ over een mogelijk vertrek eerder kunnen worden opgepikt. Eventuele studiefinanciering kan dan direct stopgezet worden als iemand inderdaad is vertrokken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.