Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studieschuld wissen? Nou, dat was maar een experiment

Je studieschuld laten wissen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs of nepdiploma’s kopen: volgens de website van Diploma Nederland kon het allemaal. Was het fraude of een sociaal experiment?

Vorige week bracht De Telegraaf het nieuws naar buiten dat er misschien wel een mol bij studiefinancier DUO werkte: hoe zou het bedrijf Diploma Nederland anders de studieschulden van oud-studenten kunnen laten verdwijnen?

Niets strafbaars

Want dat was een van de diensten die de website naar eigen zeggen al jarenlang aanbood. Je kon er ook voor enkele honderden euro’s diploma’s kopen op alle niveaus. Betalen kon in bitcoins.

De website is inmiddels offline en het telefoonnummer is niet bereikbaar. De Telegraaf heeft een van de makers gesproken. Die zegt dat het om een sociaal experiment van 13 studenten ging die wilden onderzoeken hoe de Nederlandse markt op deze vorm van fraude zou reageren. “We hebben ons inziens dus niets strafbaars gedaan.”

Onveilig

De makers zouden zich onveilig voelen door de aandacht van de media. “Andere aanbieders hadden het op ons gemunt”, zegt de woordvoerder tegen de krant. Het initiatief is “in het verkeerde keelgat geschoten”.

De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft een extra controle uitgevoerd en geen ‘onrechtmatige transacties’ gevonden, staat in een verklaring. “DUO heeft een afdeling die zich specifiek bezighoudt met onderzoek naar misbruik en oneigenlijk gebruik en voert op basis van signalen, onder andere uit de media, extra onderzoek uit.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.