Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studies mogen inschrijfdatum niet vervroegen

Minister Bussemaker van Onderwijs waarschuwt hogescholen en universiteiten: het is niet de bedoeling dat zij hun studenten alsnog aan een basisbeurs helpen. Sommige studenten hebben meer geluk dan anderen. Zij kunnen al voor 1 september aan hun master beginnen en krijgen daardoor toch nog een basisbeurs voor hun hele opleiding. Dat kan al gauw duizenden euro’s schelen, zeker bij meerjarige masteropleidingen.

Inschrijfdatum

Toen studenten daar achter kwamen, vroegen verschillende medezeggenschapsraden hun college van bestuur om de inschrijfdatum naar voren te halen. Dan zouden studenten die bijvoorbeeld in juni hun bachelordiploma behalen, per 1 juli kunnen worden ingeschreven. Gevolg is dat ze dan toch nog een basisbeurs krijgen.

Dat is dus níet de bedoeling, schrijft Bussemaker nu aan de onderwijsinstellingen. Instellingen mogen niet ‘actief hun beleid of de uitvoering ervan aanpassen in verband met de naderende veranderingen in de studiefinanciering’. Dat was immers niet de bedoeling van de wet, aldus de minister.

Niet aanpassen

Maar opleidingen waar studenten nu al meerdere keren per jaar kunnen beginnen, hoeven hun regels niet aan te passen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de opleidingen geneeskunde. Die hebben meerdere inschrijfmomenten, omdat studenten op verschillende momenten aan hun coschappen beginnen. Ook de TU Delft schrijft studenten elke eerste van de maand in. Dat doet de universiteit al jaren, maar in 2015 kunnen studenten daar voor het eerst, en voor het laatst, een slaatje uit slaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.