Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studentenvakbond maakt regeerakkoord: ‘kappen met falende ict-projecten’

Het schiet maar niet op met de formatie, dus komt de Landelijke Studentenvakbond met een eigen regeerakkoord: er kan twee miljard extra naar hoger onderwijs en onderzoek als de overheid minder geld verspilt.

Een miljoenen verslindende restauratie van het Tweede Kamergebouw? Dat kan goedkoper, stelt de LSVb in het akkoord met een knipoog:  “Als alle 150 Kamerleden hun handen een beetje uit de mouwen steken, kunnen ze door zelf te klussen al veel voor elkaar krijgen”. Dat scheelt al gauw een half miljard euro. En al helemaal als een grote bouwmarktketen als Hornbach korting zou geven.

En wat te denken van de dure hervorming van de Belastingdienst, die zo’n achthonderd miljoen euro heeft gekost? “Daarvan kan je ook de basisbeurs voor iedereen financieren.”

Falende ict-projecten

De overheid zou ook moeten stoppen met “falende ict-projecten”, waarmee volgens de LSVb één tot vier miljard euro in rook opgaat. “In feite sla je twee vliegen in één klap: de overheid gaat beter functioneren én je kan miljarden investeren in hoger onderwijs.”

De studentenbond ziet verder graag dat het collegegeld wordt verlaagd naar 1.500 euro. Dat zou zeshonderd miljoen kosten. Tel daar een half miljard bij op voor onderwijs en onderzoek en honderd miljoen om de werkdruk voor docenten te verlagen, en je komt uit op twee miljard aan investeringen.

Plannen overnemen

“Ik kan niks bedenken wat de partijen hier op tegen kunnen hebben”, zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. “Als ze deze plannen overnemen, hoeven ze in ieder geval niet meer na te denken over hoger onderwijs.”

Hij hoopt dat het LSVb-initiatief navolging krijgt: “Wij roepen andere maatschappelijke organisaties op hetzelfde te doen op thema’s als arbeidsmarkt en milieu, misschien schiet het dan eindelijk eens een beetje op.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.