Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
1 oktober 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studentenorganisaties willen op Prinsjesdag aandacht voor arme studenten

Studentenorganisaties LSVb en ISO zijn op de ochtend van Prinsjesdag naar het propvolle centrum van Den Haag getrokken om in gesprek te gaan met politici. Maar vanwege strenge veiligheidsmaatregelen komt daar weinig van terecht.

Om 11 uur ’s ochtends verzamelen de bestuursleden van de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg zich op het Plein in Den Haag. Dat blijkt geen goede plek om politici te ontmoeten. Door de terrassen en de verbouwing van het Binnenhof, dat daarnaast ligt, is er nauwelijks ruimte.

De kleine stoet van studentenbestuurders trekt daarom maar richting het tijdelijke Tweede Kamergebouw met een protestbord. Daar hebben ze in ieder geval een afspraak met Peter Kwint van de SP.

Studenten zijn welwillend

Onderweg komen ze woordvoerder Jacco Neleman van het ministerie van Onderwijs nog tegen. Hij begroet de studenten en zegt dat hun protestbord een belangrijke boodschap bevat. “Ik hoop dat jullie politici hierover te spreken krijgen vandaag.”

Op het bord staat een statement. Ook in de klimaat-, energie- en wooncrisis moet Nederland de studenten niet vergeten, want “zij kunnen juist een sleutelrol innemen in het aanpakken van deze vraagstukken”. Daarom moet het kabinet rekening houden met de teruglopende koopkracht van studenten, veroorzaakt door de hoge inflatie, de stijging van het collegegeld en straks de rente op studieschulden. 

Gesprek

Bij de ingang van het tijdelijke Tweede Kamergebouw worden de bestuursleden tegengehouden door drie politieagenten. “Waar komen jullie voor?”, vraagt er een. ISO-voorzitter Terri van der Velden legt uit dat ze een gesprek willen met politici over de rol van studenten in de maatschappij. Doorlopen mag de stoet niet, want met een bord ben je aan het demonstreren, verklaart de politieman.

Van der Velden maakt zich zorgen over de toekomst van studenten. “De rente op studieschulden kan de komende jaren flink gaan oplopen. Dat betekent honderden euro’s extra schuld waar studenten maar mee worden opgescheept.”

LSVb-voorzitter Joram Van Velzen beaamt dat: “Ik hoor nu al verhalen dat studenten maar naar de voedselbank gaan, omdat ze moeite hebben met de oplopende kosten. Daar horen ze niet.”

Vijf minuten later komt SP-Kamerlid Peter Kwint langs, die gehaast verklaart dat hij de boodschap van de studentenorganisaties onderschrijft, waarna hij hun bord ondertekent.

Na een uur zonder verdere ontmoetingen met politici gaan de bestuursleden weer weg. ISO-bestuurslid Sam de Fockert: “We gaan nu de miljoenennota grondig doorlezen. We zijn benieuwd!”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.