Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Scène uit Hal Roach's Little Rascals

Studentenorganisaties kiezen nieuwe besturen

Studentenorganisaties ISO en LSVb hebben nieuwe bestuursleden gekozen, die het stokje vanaf de zomer gaan overnemen. Bij het ISO komt er – en dat is uitzonderlijk – een hbo’er aan het roer.

Studiefinanciering, selectie aan de poort, collegegeld, woningnood, de verkiezingen… Het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Studentenvakbond hebben altijd hun mening klaar en werpen zich op als de stem van studenten.

Vrijdag koos het ISO een nieuw bestuur en zaterdag volgde de LSVb. De nieuwe bestuursleden worden ingewerkt en nemen vanaf 26 juni de taken over.

Hbo’ers

Het ISO kiest een hbo’er als voorzitter: de 22-jarige Lisanne de Roos. Ze heeft haar bachelor bestuurskunde/overheidsmanagement aan Avans Hogeschool afgerond en volgt momenteel een schakeltraject aan de Universiteit Leiden voor de master management publieke sector.

Ze is niet de enige hbo’er in het nieuwe bestuur. Penningmeester Jochem Tollenaar volgt de lerarenopleiding wiskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. De andere bestuursleden zijn wo-studenten: Bjorn Blom (Groningen), Gijsbert van Elven (Utrecht) en Thomas van der Meer (Twente).

#ikwilnaarschool

Bij de Landelijke Studentenvakbond wordt de 23-jarige Ama Boahene de nieuwe voorzitter. Zij was initiatiefnemer van de actiegroep #ikwilnaarschool, die in de coronacrisis voor meer fysiek onderwijs pleitte. Ze is masterstudent rechten aan de Universiteit Utrecht en volgt de vooropleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

De LSVb-vicevoorzitter heet Joshua de Roos, eveneens actief bij #ikwilnaarschool. Hij studeert aan de Universiteit voor Humanistiek en was daarvoor student aan de Universiteit van Amsterdam. De andere aankomende LSVb-bestuursleden zijn Ivy Dirksen (Fontys en Radboud), Nol van Gerven (TU Delft en Universiteit Leiden) en Naomi Rajiv (Fontys en Erasmus).

Wortels

Het ISO heeft zijn wortels in de medezeggenschap van universiteiten en hogescholen, terwijl de LSVb een vakbond is. Het ISO neigt meer naar overleg, waar de LSVb sneller actie wil voeren. Maar meestal trekken ze samen op.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.