Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studentenorganisatie ISO zoekt nieuw, ‘divers’ bestuur

Studentenvakbond Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is voor het volgende collegejaar op zoek naar een nieuw bestuur. ‘Het zou fijn zijn als er verschillende studentensteden in zijn vertegenwoordigd’, zegt bestuurslid Sjoerd Stikvoort.

Is het moeilijk om elk jaar weer nieuwe bestuurskandidaten te vinden?
“Niet zozeer, maar het is wel steeds weer een uitdaging om mensen uit verschillende steden te krijgen, en een bestuur dat bestaat uit mensen met een universitaire en mensen met een hbo-achtergrond. Omdat we een landelijke organisatie zijn, is het belangrijk dat er mensen in het bestuur zitten die ervaring hebben in Amsterdam, maar ook bijvoorbeeld Groningen.”

Hoe zit dat met het huidige bestuur?
“Nu zijn er vijf verschillende steden vertegenwoordigd, vier mensen hebben een universitaire achtergrond en één lid is een hbo’er.”

Zo’n jaar in het ISO-bestuur betekent wel een onderbreking van je studie van een heel jaar.
“Dat klopt, en je hebt geen recht op studiefinanciering, maar het ministerie van onderwijs betaalt de bestuursleden een jaar lang een compenserende beurs.”

Maar die onderbreking van je studie gedurende een jaar, is dat niet lastig?
“Veel bestuursleden doen het na het halen van hun bachelordiploma, voordat ze met werken beginnen of aan hun masterstudie. Zelf ben ik ook al afgestudeerd.”

Zeg, afgelopen najaar was er bij jullie concullega, de LSVB, een nogal onprettige affaire met een bestuurslid dat werd afgezet. Dat lijkt me niet heel aantrekkelijk voor potentiële bestuurders, in zo’n slangenkuil terecht te komen.
“Ik kan niet ontkennen dat wij ook wel zulke akkefietjes hebben gehad, of dat een bestuurslid moest aftreden vanwege een ongeluk of iets dergelijks. Maar over het algemeen is de sfeer heel prettig. We hebben al drie jaar een bestuur gehad waarin niets van die aard is gebeurd.”

Maar af en toe zal het weleens minder gezellig zijn, toch?
“Het is een baan waarin je veel verantwoordelijkheid hebt, je moet de belangen van alle studenten in Nederland behartigen, dus de druk is groot. Daarom vragen we ook expliciet om mensen die goed kunnen samenwerken en openstaan voor kritiek. Maar over grote wrijvingen binnen het bestuur hoef je je geen zorgen te maken.”

Je aanmelden als kandidaat kan tot 8 februari. Meer informatie op de website van ISO.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.