Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studentenclubs willen uitbreiding aanvullende beurs

De basisbeurs komt deze kabinetsperiode niet terug, beseffen het Interstedelijk Studenten Overleg en CNV Jongeren. Om de pijn te verzachten zouden meer studenten in aanmerking moeten komen voor een aanvullende beurs.

Gisteren overhandigden het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en CNV Jongeren een 10-puntenplan aan minister Van Engelshoven. Ze maken zich zorgen over de financiële positie van studenten. ISO-voorzitter Tom van den Brink: “We zien de kosten enorm toenemen: kijk naar de btw-verhoging, de stijgende energierekening en het collegegeld dat steeds duurder wordt. Voor sommige ouders wordt het heel moeilijk om hun kinderen financieel te onderhouden.”

Inkomen van ouders

Meer studenten moeten daarom aanspraak kunnen maken op een aanvullende beurs, vinden het ISO en CNV Jongeren. Maar hoeveel lager het norminkomen van ouders voor zo’n beurs precies moet worden, kan hij niet zeggen. “Dat is aan de politiek om te bepalen.”

Ook de toekenning van de aanvullende beurs kan beter. De hoogte ervan wordt nu gebaseerd op het inkomen van de ouders van twee jaar geleden. Als hun financiële positie door bijvoorbeeld werkloosheid of ziekte verandert, moeten hun jongeren wat betreft ISO en CNV Jongeren voortaan sneller en eenvoudiger in aanmerking komen voor de beurs. “Geen bureaucratische rompslomp meer, maar snel maatwerk”, aldus Van den Brink.

Studentenkoopkracht

In het algemeen is er volgens hem nu te weinig bekend over de financiële positie van de ruim 730.000 Nederlandse studenten. Ze worden bijvoorbeeld niet meegenomen in de jaarlijkse koopkrachtramingen van het Centraal Planbureau. Het ISO en CNV Jongeren vinden dat de regering precies moet weten hoe studenten er financieel voorstaan om adequaat te kunnen anticiperen op hun koopkracht. “Transparantie kan het debat rondom de financiële positie van studenten verbeteren. En ook als dan blijkt dat het leenstelsel – zoals we verwachten – zeer ingrijpend is, dan moeten we daarvan af.”

In het 10-puntenplan wordt verder gepleit voor betere voorlichting over de consequenties van een studieschuld. DUO zou studenten ieder jaar een mail moeten sturen over de verwachte maandlasten op basis van hun totale studieschuld, maar dan uitgesplitst naar het prestatiedeel van de lening (het bedrag dat wordt kwijtgescholden als je in tien jaar een diploma in het hoger onderwijs behaalt) en het leengedeelte. Nu zien studenten alleen de totale studieschuld op de beginpagina van MijnDUO, wat soms voor veel verwarring zorgt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.