Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
3 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studentenbond wil niet dat universiteiten hun eigen vlees keuren

Te weinig docenten, slechte begeleiding, te laag niveau… Tientallen zwakke opleidingen zullen uit het zicht verdwijnen als universiteiten en hogescholen hun eigen vlees mogen keuren, vreest de Landelijke Studenten Vakbond. 

Honderd opleidingen van hogescholen en universiteiten kregen de afgelopen jaren een onvoldoende van onderwijskeurmeester NVAO, bleek al in februari. Na zo’n gele kaart moeten opleidingen binnen één of twee jaar de kwaliteit op orde brengen, anders valt het doek.

Strenge voorwaarden

Hoe zal het gaan als universiteiten en hogescholen eigenhandig hun opleidingen gaan keuren, zoals sommigen willen? Dan verdwijnt negentig procent van die zwakke opleidingen onder de radar, voorspelt LSVb-voorzitter Sara Spano. 

Daarom verzet ze zich tegen een aangekondigd experiment met ‘instellingsaccreditatie’. Als het aan het kabinet ligt, gaan zes universiteiten en zes hogescholen eraan meedoen. Onder strenge voorwaarden mogen zij de kwaliteit van hun onderwijs zelf gaan bewaken. Accreditatieorganisatie NVAO komt dan niet meer bij elke afzonderlijke opleiding langs.

Eigen vlees keuren

Donderdag houdt de Tweede Kamer een ‘rondetafelgesprek’ over de experimenten. Spano zal daarbij zijn. Steek hier een stokje voor, zal ze de Kamerleden op het hart drukken. “We laten de slager ook niet zijn eigen vlees keuren. Zeker niet als er al meermaals bedorven waar bij hem is aangetroffen.” 

Ze hanteert een simpel argument. Sinds enkele jaren mogen universiteiten en hogescholen een zogeheten ‘instellingstoets’ aanvragen. Als ze bepaalde randvoorwaarden op orde hebben, worden hun opleidingen lichter getoetst door de NVAO. Dat lijkt een beetje op instellingsaccreditatie.

Koffiedik kijken

“Wij zien helemaal geen voorspellende waarde van die instellingstoets”, zegt Spano. “Negentig procent van de opleidingen die een onvoldoende kregen zijn van universiteiten en hogescholen die de ‘instellingstoets’ gehaald hebben.” Eerder kwam de NVAO tot ongeveer dezelfde conclusie.

De komende instellingsaccreditatie zal vast strenger zijn dan de huidige instellingstoets. “Maar dat is koffiedik kijken”, zegt Spano. “Hoe je het ook insteekt, zo’n commissie keurt de hele instelling en gaat niet meer bij elke opleiding langs.”

Onafhankelijke controle

Het experiment valt nog wel tegen te houden, stelt Spano. “Dat rondetafelgesprek houdt de Tweede Kamer niet voor niets. Er zijn genoeg kansen om de accreditatie op andere manieren te verbeteren. Onder meer regeringspartij VVD en werkgeversorganisatie VNO-NCW staan kritisch tegenover de plannen voor een instellingsaccreditatie. Het is belangrijk dat er een onafhankelijke externe controle op de kwaliteit van de opleidingen blijft.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.