Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten wonen luxe op de Zuidas

Weinig mensen weten het, maar vlak bij de VU wonen honderden studenten samen in een groot complex, de Ravel Residence van Student Experience dat ook AmstelHome exploiteert.

Het gebouw op de hoek van de De Boelelaan en Antonio Vivaldistraat is in maart 2015 opgeleverd en telt 500 zelfstandige wooneenheden met keuken en badkamer. Het is tot stand gekomen op initiatief van Stadsdeel Zuid dat de grond voor 12 jaar beschikbaar stelde om iets te doen aan het enorme tekort aan studentenwoningen. Het complex is modulair gebouwd en kan in de toekomst worden verplaatst.

Djeremy Hoebee huurt er een appartement: “Het is hier heel gezellig. Je woont alleen, maar eigenlijk ben je nooit alleen. Ook ben je met een kwartier fietsen lekker in de binnenstad. Want hier in de buurt is buitenshuis niet zo veel te beleven in de avonduren. In het pand zelf is het vrij makkelijk om mensen te ontmoeten. Iedereen is vriendelijk tegen elkaar. Ook handig is de Facebookgroep met bewoners waarin af en toe wordt gevraagd wie er een wijntje komt drinken in de lounge.”

Woonwensen van studenten

Er zijn verschillende faciliteiten in het complex. Zoals bijvoorbeeld spreekuur van een huisarts, horeca en een sportveld op het dak. Er komen nog steeds nieuwe dingen bij. Je hoeft hier eigenlijk amper het terrein te verlaten.

De Ravel Residence is gerealiseerd door de onderneming Student Experience van Johan Verweij. “Als private club bedachten we mee te werken aan het plan van stadsdeel Zuid”, vertelt Verweij. “We hebben in 2012 zelf onderzoek gedaan naar de woonwensen van studenten om vervolgens een concept om die wensen heen te bouwen. De studenten willen eigenlijk een zelfstandige woning, maar tegelijkertijd ook samen wonen. Ik heb geprobeerd dit te combineren doordat er op elke verdieping een plek is waar je elkaar kunt ontmoeten.”

Grond in bruikleen

De grond op de Zuidas is ongeveer de duurste van Nederland. Hoe kan Verweij daar betaalbare studentenwoningen exploiteren?

“We hebben de grond niet gekocht, maar in bruikleen van de gemeente gekregen. Daardoor beïnvloedt de grond niet de prijs van de appartementen. Wij mogen het terrein twaalf jaar exploiteren. Dan moet je terugrekenen om het hele pand in die tijd terug te verdienen. Het is voor ons best een uitdaging geweest om onder de huurprijs van 495 euro te blijven, zodat studenten nog huurtoeslag kunnen krijgen. Studenten hebben vanaf 23 jaar recht op huurtoeslag en meer dan de helft van onze klanten is dat. Daarbovenop komt nog 120 euro servicekosten. Ook belangrijk is dat het een aanbesteding van de gemeente was. Iedereen mocht er op inschrijven. De gemeente heeft er voor gezorgd dat de huren geen afzetbedragen zouden worden,” aldus Verweij. Hoebee over de huur: “Ja het is zeker vrij prijzig en zonder 250 euro huurtoeslag zou ik het financieel niet hebben gered. Of ik zou er heel veel bij moeten gaan werken, maar ik moet natuurlijk ook studeren.”

Ook naar Noord

Verweij wil nog verder uitbreiden. “De bouwvergunning voor 400 appartementen in Amsterdam Noord op het NDSM-terrein is er al en de bouw start in januari 2016. Het nieuwe bouwbeleid schrijft voor dat je kamers nog iets kleiner mag maken, maar wij gaan de kamers juist ietsje ruimer maken. Wij zijn een beetje de pioniers daar.Iedereen is aan het minimaliseren en ik ben wat dat betreft een beetje contradenkend. Het mag van mij wel ietsje ruimer en het mag van mij ietsje luxer zelfs”

Het prijsniveau voor de nieuwe appartementen blijft gelijk aan de prijs op de Zuidas. In Noord krijgt de student meer vierkante meters, maar de locatie is minder centraal gelegen.

Concurrentie

Ook andere initiatiefnemers bieden ‘luxe’ studentenwoningen aan zoals bijvoorbeeld The Student Hotel. Zij bieden grote appartementen aan in onder meer de voormalige Parooltoren waar je kunt variëren in verblijftijd van een dag tot een jaar. Deze organisatie bevindt zich in steden als Parijs, Barcelona, Rotterdam en natuurlijk Amsterdam. Er worden hier zelfs miljoenen in geïnvesteerd door pensioenfonds ABP, in ruil voor 30% aandelenbelang.

Verweij ziet dit niet als concurrentie. “Ons concept is meer dan alleen iets bouwen en de sleutel geven aan nummer duizend of tweeduizend. Bij Student Experience krijgt iedereen een gelijke kans via de geautomatiseerde wachtlijst. Anders word je een nummer op een lange lijst. Dat vind ik zo vervelend aan alle coöperaties waarbij het eerste bericht dat je krijgt is: over tweeënhalf jaar bent u aan de beurt. Nou, lekker motiverend.

Lekker veilig

In Ravel Residence is ook de beveiliging erg goed geregeld. Djeremy Hoebee: “Bij Student Experience bestaat eigenlijk vrij weinig privacy. Er is een centrale toegangspoort met non-stop camerabeveiliging en in de nacht is er een bewaker.Van mij mag die beveiliging wel wat minder. Toen ik nog thuis woonde werd ik zelfs minder in de gaten gehouden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.