Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten weten niet wat ze boven het hoofd hangt

Eén op de tien hbo’ers weet niet wat de langstudeermaatregel inhoudt. Academische studenten zijn beter op de hoogte, blijkt uit een peiling.

Vlak voor de zomervakantie liet het ministerie van OCW onderzoeken of studenten bekend waren met de maatregelen die hen binnenkort zouden treffen. De ommezwaai van het CDA en het verkiezingstumult rond de langstudeerboete moest toen nog komen. De studenten waren slechts iets beter op de hoogte dan in 2011.

Van andere veranderingen blijken studenten nog minder te weten, staat in een enquête die door vijfhonderd hbo’ers en wo’ers is ingevuld. Dat ze voor een tweede studie het hoge instellingscollegegeld van duizenden euro’s moeten betalen, weet slechts 62 procent van de hbo’ers en 84 procent van de academische studenten.

Ook is het menige student ontgaan dat het recht op een ov-kaart wordt ingeperkt. Meer dan een kwart van de academici en meer dan een derde van de hbo’ers is daar niet van op de hoogte.

Zelfs als studenten de maatregels kennen, weten ze niet altijd wat voor henzelf de gevolgen zijn. Een kwart van de hbo’ers en zestien procent van de wo’ers kent de langstudeerboete wel, maar weet niet wanneer ze die zelf zouden krijgen.

De Dienst Uitvoering Onderwijs gaat de maatregelen bij studenten verder onder de aandacht brengen, schrijft staatssecretaris Zijlstra aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt via de website, folders, formulieren en de studenten-app.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.