Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten voeren als spoken actie tegen leenstelsel

Met de verkiezingen in aantocht brokkelt het draagvlak voor het leenstelsel steeds verder af. Deze en vorige week wakkeren studenten het vuurtje aan met nieuwe ludieke protestacties. Ze bouwen wankele torens en dwalen als ‘schuldenspoken’ door de stad.

De protesten zijn bedacht door jongerenorganisaties en studentenbonden, waaronder FNV Young & United, de Landelijke Studentenvakbond en SRVU. Onder de noemer #NietMijnSchuld voeren zij al een jaar campagne tegen hoge studieschulden.

Wankele toekomst

De acties begonnen woensdag in Wageningen. Studenten bouwden daar een grote toren van dozen, die ze er vervolgens – naar de regels van het klassieke gezelschapsspel Jenga – voorzichtig een voor een weer uit moesten halen zonder dat de toren omviel.

Het staat symbool voor de “wankele toekomst” van de huidige generatie studenten. “Bouwstenen zoals: betaalbare huur, een hypotheek kunnen krijgen, vrijheid van studiekeuze, ruimte om je te kunnen ontwikkelen en schuldenvrij aan je leven beginnen”, somt FNV Young-voorzitter Bas van Weegberg op. “Allemaal zaken die wegvallen door het leenstelsel.”

Achtervolgen

Ter gelegenheid van Halloween haalden de actievoerders donderdag lakens en schmink tevoorschijn. Verkleed als spoken dwaalden ze door Amsterdam en ook Uilenstede.

Veel studenten zitten straks met enorme schulden, zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns. “Omdat studenten dit tot hun pensioen moeten afbetalen, achtervolgt die schuld ons als een spook.”

Vrijdag verplaatsten de schuldenspoken zich naar Groningen, gisteren riepen ze boe in Utrecht. Ook startten ze deTwitteractie ‘adopteer een politicus’, waarin studenten een politicus adopteren en diegene elke week een vraag, foto of video sturen.

Nieuwe studiebeurs

De meeste politieke partijen hebben hun handen inmiddels van het leenstelsel afgetrokken. Alleen de VVD lijkt het nog te steunen. Onder meer D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP hebben al laten weten dat zij een nieuwe studiebeurs willen, al lopen de plannen sterk uiteen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.