Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten vinden het gezellig thuis

Waarom blijven studenten bij hun ouders wonen? Sommigen vinden een studentenflat te duur, maar anderen hebben een vrolijkere reden: ze vinden het gewoon leuk thuis.

Ongeveer één op de drie wo-studenten en ruim de helft van alle hbo’ers woont nog bij zijn ouders. Maar waarom eigenlijk? Afgelopen jaar is die vraag voor het eerst gesteld in de landelijke Studentenmonitor van het ministerie van Onderwijs.

Arm en rijk

“Omdat ik het leuk vind”, zegt één op de vijf thuiswonende studenten. Dat geldt voor hbo’ers én academici, allochtonen én autochtonen, jongens én meisjes, arm én rijk, eerstejaars én ouderejaars.

Maar per studierichting verschilt het wel. Technici zeggen minder vaak dat ze het thuis leuk vinden (zestien procent) dan studenten van ‘groene’ opleidingen (27 procent).

Waarom studenten thuis wonen 

© HOP. Bron: Studentenmonitor 2015. Vraag gesteld aan thuiswoners. Zowel wo- als hbo-studenten.

Tevreden

De overige thuiswoners zitten vast niet allemaal te mokken naast papa en mama op de bank: tachtig procent van alle studenten is tevreden over zijn woonsituatie. Maar er zijn natuurlijk ook andere redenen om niet op kamers te gaan. Mijn ouders wonen dicht bij de hogeschool of universiteit, zegt één op de drie, en waarom zou je dan verhuizen? Nog eens veertig procent vindt een eigen woonruimte te duur.

En soms zijn er ‘persoonlijke omstandigheden’. Dat kan van alles zijn, van liefdesverdriet tot medische aandoeningen. Zes procent van de thuiswonende studenten noemt zulke omstandigheden als hoofdreden om in het ouderlijk huis te wonen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.