Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 februari 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten lossen massaal extra af

Bijna één op de drie (oud-)studenten met een studieschuld loste in 2023 extra af, gemiddeld ruim drieduizend euro per persoon. Dat heeft onder meer te maken met de stijgende rente, denkt DUO.

Vooral aan het eind van het jaar kreeg DUO ineens veel extra geld binnen, maakte de dienst vandaag bekend. Waarschijnlijk is het een reactie op het voor veel studenten onverwachte nieuws dat de rente op studieleningen zou gaan stijgen. Jarenlang konden ze gratis lenen, maar in oktober rekende het Financieele Dagblad uit dat de rente vanaf begin dit jaar zou gaan stijgen van 0,46 naar 2,5 procent.

Over heel 2023 betaalden bijna 229 duizend DUO-debiteuren zo’n 708 miljoen euro meer terug dan ze moesten. In de jaren ervoor was dat zo’n 400 tot 480 miljoen. Ook voldeden 47 duizend (oud-)studenten met extra aflossingen hun volledige schuld, terwijl dat er eerder 36 duizend waren.

Niet alleen de stijgende rente, ook nieuwe hypotheekregels maken dat oud-studenten willen opschieten met aflossen. Sinds januari kijken banken namelijk naar de werkelijke, actuele schuld die oud-studenten hebben. Voorheen wogen ze in een aanvraag het originele leenbedrag mee. Wie extra aflost kan nu dus meer geld lenen voor een huis.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.