Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten eisen bouw van 2500 woningen met protestmars

Enkele tientallen studenten protesteerden gistermiddag voor de komst van het nieuwbouwproject Kronenburg. Dit zou namelijk 2500 studentenwoningen opleveren, maar volgens het ministerie staat geluidsoverlast van Schiphol de bouw in de weg.

“What do we want? Housing! When do we want it? Now!” klinkt het fanatiek uit de kelen van de studentbetogers. Het weer – regen met harde windvlagen – lijkt de studenten niet te deren. Met een protestmars van de VU-campus naar Uilenstede roepen zij op om de bouw van studentencomplex Kronenburg, pal naast Uilenstede, door te laten gaan. ‘Het besluit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat […] om in beroep te gaan tegen deze plannen viel voor ons als donderslag bij heldere hemel’, staat in de adhesiebrief die de initiatiefnemers naar Duwo stuurden.

voor aanvang van de protestmars SRVU

Kronenburg populaire woonplek

“Het tekort aan studentenwoningen is op dit moment 6600, wat zelfs een lage schatting is”, zegt SRVU-voorzitter Joep van Dijk. “Dat aantal zal alleen maar oplopen, dus ik vind het onbegrijpelijk dat het ministerie bezwaar heeft aangetekend. Zelfs met de bouw van Kronenburg zijn we er nog lang niet.”
Politicologiestudent Dick Stuut is ook ontzet. “Volgens mij is het heel simpel: er zijn veel huizen nodig, er is ruimte en alle betrokken partijen zijn akkoord. Ik denk dat heel veel studenten hier willen wonen. Waarom zou je het dan niet bouwen?” 
Volgens UvA-student Eva sociale geografie staat deze zaak symbool voor een groter probleem: steeds weer krijgt Schiphol de prioriteit boven wonen. “En dat ondanks de enorme vraag naar woningen. Ik loop mee met dit protest omdat dit een heel belangrijk geval is.”    

Geluidshinder “Uilenstede en Kronenburg liggen in zone 4 van het luchthavenindelingsbesluit Schiphol”, zei een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport eerder. “De geluidshinder en de kans op ongelukken zijn daar groter dan in andere zones en daarom mag het aantal woningen er met hooguit 25 worden uitgebreid. Alleen in bijzondere gevallen kan daarvan worden afgeweken.” Het ministerie zegt inwoners rondom de luchthaven te willen “beschermen qua gezondheid en tegen geluid. Dit is geen gezonde plek om te wonen.”

Woningtekort blijft groeien

Van Dijk beweert dat er nog ruim 4.000 studentenwoningen bij moeten. “Onze mars valt ook in het kader van ons eerdere protest op de VU-campus voor internationale studentenhuisvesting, voor beide groepen blijft het tekort maar groeien. Niemand kan straks het huis uit, en sommige internationale studenten zijn nu al dakloos.” 

Wat levert dat protesteren eigenlijk op? Van Dijk: “Na ons vorige protest heeft de VU veranderingen doorgevoerd. Zo zijn er nu betaalbaardere noodvestigingen voor studenten en communiceert de VU duidelijker naar internationale studenten over het woningtekort. Maar wat de VU kan doen is beperkt zolang er een tekort aan woningen is. Daarom is bouwen zeer belangrijk.”

‘Ik heb meer overlast van feestjes dan van vliegtuigen’

Ook de studenten van Autonomous Student Struggle (ASS) eisen meer studentenwoningen, een van hen zegt: “Dit is een uitgelezen kans om meer woningen te bouwen, vlak naast Uilenstede. Studentenwelzijn zou belangrijker moeten zijn dan Schiphol.”
Het stoort de studenten ook dat het ministerie zegt dat de woningen er niet kunnen komen vanwege gezondheidsrisico’s. “Daarmee zeggen ze eigenlijk dat alle studenten die nu op Uilenstede wonen in een slecht milieu leven.”   

protestmars SRVU

Liever herrie dan geen woning

Zelf lijken de studenten op Uilenstede weinig last te hebben van overvliegende vliegtuigen of gezondheidsrisico’s. “Aan het begin moest ik wel echt wennen aan de vliegtuigen, maar nu ik er eenmaal woon ben ik er wel aan gewend”, zegt student Elise. “Ik vind het niet vervelend meer, het is gewoon iets wat erbij hoort. Ik heb meer overlast van feestjes dan van vliegtuigen, dat zegt wel genoeg.” Student Dick Stuut beaamt dat: “Ik woon al een aantal jaren op Uilenstede, en ik kan je zeggen: het zijn niet de vliegtuigen die op Uilenstede geluidsoverlast veroorzaken.”

Het protest werd georganiseerd door de studentenbonden SRVU en ASVA en de Communistische Jongeren Beweging. 
Tegelijkertijd met de protestmars vond ook de rechtszaak plaats die het ministerie aanspande. De Raad van State komt binnen zes weken met een uitspraak.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.