Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten blij met nieuw experiment onderwijskeuring

Studentenorganisaties LSVb en ISO zijn tevreden met het nieuwe experiment voor onderwijskeuringen. Om verschillende redenen: voor de een valt het mee, de ander had liever een grotere verandering gezien.

“Gelukkig ligt het experiment met instellingsaccreditatie in de prullenbak”, reageert Stefan Wirken van de LSVb. De studentenvakbond was tegen dat oorspronkelijke idee van onderwijsminister Bussemaker, waarin universiteiten en hogescholen hun opleidingskeuringen zelf mochten regelen als ze voor de hele instelling een stempel van goedkeuring zouden hebben. 

Experiment

Omdat de minister daarvoor geen meerderheid kreeg in de Kamer, deed ze gisteren een voorstel voor een ander experiment. Daarin blijven opleidingen altijd gekeurd worden door accreditatieorganisatie NVAO.

Ook het ISO kan leven met dat plan, al had voorzitter Linde de Nie liever de instellingsaccreditatie een kans gegeven. “Maar dit is het hoogst haalbare nu”, erkent ze. “Voor ons staat verbetering van de onderwijskwaliteit voorop en we denken dat we daarin nu ook stappen zetten.”

Medezeggenschap

Zowel Wirken als De Nie hameren op de rol van de medezeggenschap. “De medezeggenschap moet sowieso instemmen met deelname aan het experiment”, zegt Wirken “Maar hoe moet dat dan als de trein aan het rollen is? Daar moeten we nog goed naar kijken.”

D66-Kamerlid Paul van Meenen wil het experiment alleen steunen als studenten en docenten het op elk moment stop kunnen zetten als het mis loopt, zei hij gisteren tijdens het debat.

Minister Bussemaker wil de Kamer zo snel mogelijk een brief sturen waarin ze uitlegt hoe het experiment er precies uit komt te zien.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.