Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Student doet kapperacademie als tweede studie

Wat doe je als je je studie leuk vindt, maar de creativiteit mist? Merel Meijer (23), vierdejaars gezondheidswetenschappen, startte met de Kappersacademie.

“Ik vond de vakken op de middelbare school waarbij je met je handen bezig bent altijd heel erg leuk: beeldende vorming, techniek, muziek maken. De universiteit vind ik ook heel leuk, maar de creativiteit wordt een beetje gedempt. Ik had dit jaar wat tijd over, dus toen besloot ik er iets naast te gaan doen waarin ik iets praktisch leer.”

“Ik kan naar het buitenland gaan, die schaar meenemen en het daar nog steeds doen”

“Ik heb me aangemeld voor de avondopleiding bij de Nederlandse Kappersakademie. Het leek me leuk om met iemands haar bezig te zijn. En haar knippen komt altijd van pas. Ik kan naar het buitenland gaan, die schaar meenemen en het daar nog steeds doen.”

“Ik ben net twee weken bezig. Ik heb nu vooral rechte scheidingen geprobeerd te trekken op zo’n oefenhoofd. Dat is nog best wel lastig! Het kost een jaar om de eerste opleiding af te ronden. Daarin leer je de basis: knippen, föhnen, verven, watergolven, permanenten zelfs, en aan het eind krijg je een mbo-diploma.”

Stress vergeten

“Als ik daar ben vergeet ik even alle deadlines en stress die ik hier heb en ga ik met mensen die ik normaal nooit zou spreken met iets heel anders bezig. Het zijn mensen van 21 tot 57 jaar die daar zitten om het kappersvak te leren. Ik ben de enige student. Ik ben een beetje de vreemde persoon ertussen: ik hoef geen kapper te worden, ik zocht eigenlijk gewoon een nieuwe hobby.”

“Als ik een tweede bachelor zou doen, zou niemand daar iets om geven”

“Ik krijg superveel positieve reacties. Ik vind het zelf niet eens echt heel erg bijzonder. Ik zocht gewoon een nieuwe hobby: één keer per week minder sporten en dit in de plaats doen. Maar mensen die ik jaren niet meer had gesproken, appen me nu: ‘wat goed van je, je inspireert me om ook iets met mijn handen te gaan doen’.”

“Als ik een tweede bachelor zou doen, wat ik zelf indrukwekkender vind, zou niemand daar iets om geven en ik zou ook niet bij Advalvas zitten. Maar nu ik een mbo-opleiding ernaast doe, doet dat stof opwaaien. Dat vind ik grappig.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.