Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Strijden voor gendergelijkheid: dubbel prijs voor jongerenambassadeur Laura Bas

Het project voor meer gendergelijkheid op de arbeidsmarkt van jongerenambassadeur Laura Bas is niet onopgemerkt gebleven. Ze won deze week zowel de Change Maker Award als de Nouri Award. “Echt bizar, om twee prijzen in een week te winnen!”

Bas (25, student Culture, Organization & Management) zet zich op allerlei manieren in voor gendergelijkheid op de arbeidsmarkt. Ze is Jongerenambassadeur bij Buitenlandse zaken, onder andere op het gebied van gendergelijkheid en keuzevrijheid. Voordat ze ambassadeur werd richtte ze haar eigen project op: ‘Meer gendergelijkheid op de arbeidsmarkt’.

Bas: “Niet zo’n creatieve naam nee, haha. Maar het dekt wel de lading. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog steeds veel te groot. Daar moet verandering in komen. Daarnaast wil ik vrouwen inspireren om genadeloos voor hum ambities te gaan en zich niet te laten leiden door kritiek die de maatschappij op hen levert.”

Tijdens haar project werkte Bas samen met Europarlementariërs Vera Tax en Agnes Jongerius, met wie ze onder andere workshops gaf aan zo’n honderd jonge vrouwen. “We leerden ze hoe je de loonkloof kunt overbruggen, bijvoorbeeld door ze te trainen in salarisonderhandeling en ze uit te leggen hoe je je salaris bespreekbaar maakt met collega’s.”

Jongeren die het verschil maken

De organisatie Ambassadeurs van Amsterdam benoemde Bas vorige week vanwege haar inzet tot Changemaker. De Award is bestemd voor jongeren die zich inzetten voor de stad en daarmee het verschil maken. “Ik was samen met 13 anderen genomineerd voor stadsdeel West. Ik vond het al een hele eer om genomineerd te zijn en toen won ik ineens!”     

Verrassingsprijs

Daarnaast won Bas afgelopen maandag de Nouri Award tijdens de uitreikingen van de Young Amsterdam Awards in Theater de Meervaart. De prijs, vernoemd naar oud-Ajaxspeler Abdelhak Nouri, brengt maatschappelijke inzet en talent bij elkaar.

Bas wist niet dat ze genomineerd was, maar was wel aanwezig bij het evenement. De organisatie had haar namelijk als jongerenambassadeur gevraagd om een speech te geven over betekenisvolle jongerenparticipatie. “Ik maakte mijn speech af en wilde het podium aflopen, tot ik ineens verrast werd met die Award. Ik schrok enorm, maar het was wel een hele positieve verrassing!”

Wil je meer weten over de drijfveren van Laura Bas? Volgende week volgt een uitgebreid interview met deze gedreven student.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.