Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Senatoren GroenLinks steunen leenstelsel niet

Het wordt spannend in de Eerste Kamer. De senatoren van Groenlinks steunen de invoering van een leenstelsel niet. Althans, niet in de huidige vorm, zei senator en VU-hoogleraar praktische theologie Ruard Ganzevoort gisteren tegen actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Collegegeld verlagen

Ganzevoort is in principe voor de invoering van een leenstelsel, maar vraagt daar wel iets voor terug. GroenLinks wil in ruil voor het afschaffen van de basisbeurs het collegegeld verlagen en de aanvullende beurs verhogen. Verder wil de partij dat de ov-studentenkaart blijft bestaan en de opbrengsten van het leenstelsel terugvloeien naar het hoger onderwijs. “Dat zijn voor ons hele wezenlijke punten”, zei Ganzevoort.

Verrassend is de stellingname niet, want in het verkiezingsprogramma van GroenLinks stond dat de partij alleen onder bepaalde voorwaarden voor het afschaffen van de basisbeurs is. Toch rekende PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom gisteren nog op de steun van zowel GroenLinks als D66 om aan een meerderheid van veertig senaatszetels te komen.

Meer geld naar hoger onderwijs

Of D66 voor het huidige leenstelsel stemt, is ook nog maar de vraag. De partij vindt dat er meer geld naar hoger onderwijs moet, terwijl de opbrengst van het leenstelsel in de huidige plannen vrijwel helemaal verdwijnt in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo.

Bovendien is D66-senator Thom de Graaf als voorzitter van de HBO-raad mordicus tegen het afschaffen van de basisbeurs omdat dit de toegankelijkheid van het hbo in gevaar brengt. De hogescholen schatten dat er zeker twintigduizend studenten zullen afzien van een hbo-opleiding. Alles hangt dan van De Graaf af: als hij tegen stemt gaat het feest niet door.

In principe zou de steun van D66, de SGP, 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie genoeg zijn om het leenstelsel in te voeren. Met regeringsfracties VVD en PvdA hebben zij 38 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.