Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Russische studenten en wetenschapper geïntimideerd

Meerdere Russische studenten en een wetenschapper in Nederland zijn opgebeld met de vraag naar hun loyaliteit in het Russisch-Oekraïense conflict. De universiteiten en het ministerie van Onderwijs bevestigen dat.

De Russen kregen een telefoontje van iemand die zei dat hij van de Russische overheid was en die wilde weten of zij de inval van Rusland in Oekraïne steunden, schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

Volgens de universiteiten gaat het om “meerdere studenten en een wetenschapper”. Ze verwijzen degenen die zo’n telefoontje krijgen door naar inlichtingendienst AIVD. “Bij bedreiging adviseren we aangifte, maar dit is meestal grijs gebied”, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging UNL in het FD.

Het ministerie van Onderwijs noemt de telefoontjes in de krant zeer kwalijk. “Voor ons staat voorop dat studenten en onderzoekers veilig en in vrijheid moeten kunnen studeren en werken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.