Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Resideren vlakbij de VU

Keurig opgeruimde studentenstudio’s met een basketbalveld op het dak vind je bij de Ravel Residence, op een steenworp van de  campus. Inclusief strenge huisregels.

Dit artikel verscheen in 2018 in Ad Valvas.

Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar bij de Ravel Residence? In het studiocomplex voor 800 studenten vlakbij de De Boelelaan is de keuken die voor feestjes gebruikt kan worden brandschoon. In de lange, identieke gangen ligt nog geen propje op de grond. Geen posters aan de muren, geen volle vuilniszakken of kapotte lampen. Het complex lijkt in zijn eenvormigheid eerder op een hotel dan op een studentenflat. Dronken door de gangen naar je kamer zoeken, moet hier een flinke uitdaging zijn.

Blije ouders

“We hebben duidelijke huisregels”, legt locatiemanager Peter Braamzeel uit. “Met iedere aanstaande huurder hebben we een kennismakingsgesprek waarin we dat uitleggen.” Zo is roken in het hele complex verboden. En vanwege de brandveiligheid moeten de hallen leeg blijven.

Een enkele keer dreigt een aankomende huurder af te haken, maar meestal wordt die door meegekomen ouders overgehaald om toch te tekenen. Zij zijn namelijk wel altijd enthousiast over de rust, regelmaat en reinheid. Dezelfde ouders zijn vaak ook blij met de camera’s die in de gemeenschappelijke ruimte hangen. “Als je van buiten Amsterdam komt, is het soms wel wennen dat je achttienjarige naar de grote stad gaat.” De camera’s hangen trouwens niet in de gangen. “We zien niet wie welke kamer ingaat. Dat zou schending van de privacy van onze bewoners zijn.”

Mooiste rokershok van Nederland

De verdreven rokers kunnen buiten terecht in wat het mooiste rokershok van Nederland moet zijn. Inclusief ramen, verlichting en picknicktafels. Het hok fungeert als alternatieve gemeenschappelijke ruimte, vertelt VU-student Canisia (25). Dat er binnen niet gerookt mag worden, vindt ze volkomen begrijpelijk. “Als iemand dat toch stiekem doet, kun je het overal in de hal ruiken.”

Hiervoor woonde ze onder meer in Casa 400. “Daar ken je al je ganggenoten en zat je samen in de keuken.” De meeste bewoners met wie ze nu een gang deelt, kent ze niet. “Hier kijk je wie er buiten is.”

De duidelijke regels van het complex worden gecompenseerd door bovengemiddelde service. Beneden in de lounge is een balie. Overdag zit daar een locatiebeheerder, ’s nachts een beveiliger. Gaat er iets in de openbare ruimte kapot, dan wordt het binnen 24 uur gemaakt. Of geschilderd. Of schoongemaakt.

In de hal staan grote banken waar studenten kunnen afspreken. Verderop wordt een fanatiek potje tafeltennis gespeeld. Er zijn twee grote mooi aangelegde tuinen. Een stiltetuin om te studeren en een Ibiza Beach-tuin waar de studenten deze zomer grote zwembadjes van Action neer mochten zetten.

Op het dak van het complex is een omheind basketbalveld met uitzicht op de Zuidas. Er is een inpandige wasserette, waar studenten voor een paar euro hun was in de machine kunnen gooien, inclusief wasmiddel. Is een machine kapot, dan wordt die snel weer gerepareerd of vervangen.

Veel oudere studenten

Hoe duur is wonen in de Ravel Residence eigenlijk? Voor 21 vierkante meter, inclusief eigen keuken en badkamer, is de kale huurprijs 562,37 euro. Met de servicekosten erbij komt de eindstand op 682 euro. Ter vergelijking: een soortgelijke studie van 29 vierkante meter op Uilenstede kost 660 euro inclusief. Wie boven de 23 is, kan huursubsidie aanvragen. “Daarom wonen hier zoveel oudere studenten”, zegt Canisia.

Ze is erg blij dat ze nu hier woont. “Casa400 was één groot feest, dat was ik wel ontgroeid. “Ik had geen zin meer om tussen de eerstejaars te zitten.

Ze vindt het hier ook gezellig, maar op een andere manier. “Je leert megaveel mensen kennen en er is veel samenhorigheid. Het verschil is dat je hier een plek hebt waar je je terug kunt trekken. Hier wonen meer volwassenen, die voelen zich wat verantwoordelijker.”

Natuurlijk maken de bewoners weleens rommel. “Het is hier geen hotel, niemand ruimt het achter je op. Als je troep laat liggen, word je aangesproken: of je niet iets vergeten bent. Maar ze zitten je niet achter de broek.”

Als studenten feestjes op hun kamer houden, heeft ze daar meestal geen last van. “Het is hier goed geïsoleerd. Ik hoor de mensen naast me bijna niet.” Mochten bewoners toch geluidsoverlast hebben, dan kunnen ze naar de balie bellen. “Dan loopt de beveiliging even langs. Je mag hier altijd een feestje houden. Tot iemand klaagt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.