Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

PvdA wil leenstelsel best uitstellen

De kans dat masterstudenten in 2014 hun basisbeurs daadwerkelijk kwijtraken, wordt steeds kleiner. Als het moet, wil regeringspartij PvdA de basisbeurs voor masterstudenten best een jaartje later afschaffen.

Leenstelsel in de masterfase

De PvdA staat open voor uitstel van de invoering van het leenstelsel in de masterfase, zei PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis vanmiddag tegen de NOS. In dat geval zouden masterstudenten hun basisbeurs pas in 2015 kwijtraken, net als bachelorstudenten. Tijdens een gesprek met experts vanochtend was er veel kritiek op die gefaseerde invoering.

Jaar uitstellen

Het is niet de eerste keer dat Mohandis zich bereid toont met de oppositie mee te denken. Al in oktober werd duidelijk dat minister Bussemaker eigenlijk geen andere keuze heeft dan haar hele plan nog een jaartje uit te stellen. In schriftelijke vragen plaatste de PvdA toen al vraagtekens bij de snelle invoering van het leenstelsel.

Overigens staat nog te bezien of het lukt om de basisbeurs in 2015 af te schaffen. Het kabinet heeft daarvoor steun nodig van D66 en GroenLinks in de Eerste Kamer en die is vooralsnog niet zeker. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.