Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

PvdA: maak het makkelijker voor premasterstudenten

Universiteiten moeten schakeltrajecten beter onder de aandacht brengen bij bachelorstudenten en geen aanvullende eisen meer aan hen stellen. Ook moeten zij kunnen lenen bij DUO.

Hbo’ers moeten nu te veel hindernissen overwinnen voor ze aan een universitair schakeltraject mogen beginnen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor wo-bachelors die een andere richting willen inslaan.

In een debat met minister Bussemaker drong de Kamer er vorige week op aan dat er snel iets moet gebeuren aan de stokkende doorstroom van hbo’ers naar de universiteit. Minister Bussemaker wil eerst een onderzoek afwachten, maar dat gaat de Tweede Kamer niet snel genoeg.

Stop met extra eisen

Een ruime meerderheid stemde voor een motie van de PvdA-Kamerleden Mei Li Vos en Amma Asante. Die willen dat universiteiten hun schakeltrajecten actief gaan aanbieden en een einde maken aan het stellen van aanvullende eisen. Ook moet worden onderzocht waarom schakelaars zich bij sommige universiteiten niet kunnen inschrijven als student en daardoor geen studielening kunnen krijgen.

Vorige week luidde de Vrije Universiteit de noodklok over haar schakelstudenten. Het zou te duur worden om de speciale trajecten aan te bieden. Over een tegemoetkoming in die hoge kosten zegt de vandaag aangenomen PvdA-motie niets. Alleen PVV, CDA, SGP en de Groep Bontes/Van Klaveren stemden tegen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.