Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 september 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Troonrede: ‘Investeren in onderwijs en wetenschap’

“Nederland heeft van oudsher een goed vestigingsklimaat en dat moet zo blijven”, zei koning Willem-Alexander in de Troonrede. “Daarom blijven we de komende jaren investeren in onderwijs, innovatie en wetenschap.”

In zijn Troonrede benadrukte de koning zojuist hoe ‘sterk’ Nederland is en hoe de regering het land nog sterker wil maken. Een keur aan onderwerpen kwam voorbij, van zorg en klimaat tot koopkracht en georganiseerde misdaad.

De investeringen in wetenschap en innovatie kwamen ter sprake in een passage over het ‘vestigingsklimaat’ voor bedrijven. In de zinnen die erop volgden, ging het over files en het afschaffen van de dividendbelasting.

Ook krijgen vmbo-scholen met een technisch profiel extra geld “om beter te kunnen voldoen aan de grote vraag naar technisch personeel”. Ook daar liggen dus economische overwegingen aan ten grondslag.

Lerarentekort

Daarnaast wil het kabinet iets doen aan het “nijpende lerarentekort”. In het primair onderwijs stijgen de salarissen en gaat de werkdruk omlaag, beloofde de koning namens het kabinet. Ook noemde hij de halvering van het collegegeld in de eerste twee jaar van de lerarenopleidingen.

De afgelopen twee jaar kwamen onderwijs en onderzoek nauwelijks in de Troonrede voor, maar in 2015 wel. Universiteiten en hogescholen konden vierduizend extra docenten inzetten dankzij de opbrengst van het nieuwe leenstelsel, zei de koning toen. Ook noemde hij de Nationale Wetenschapsagenda, die een impuls zou geven aan de internationale positie van universiteiten en de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie.

Rode jurk

In de Ridderzaal zat vanzelfsprekend ook onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Ze droeg een rode jurk en een rode diadeem – geen hoed – van de jonge ontwerper Alexandra Frida.

De glazen koets met de koning en de koningin (de gouden koets wordt gerestaureerd) reed ook langs de studentenweerbaarheden. Dat zijn eenheden van studententroepen die in uniform langs de route staan. Niet alle eenheden mochten dit jaar komen, vertelde de commentator van de NOS, want ze hebben nog niet allemaal een uniform. Vorig jaar stonden ze in rokkostuum, maar dat mocht niet meer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.