Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Pas na toets mogen opleidingen de grens over

Erkende opleidingen in het buitenland aanbieden? Dat mogen alleen de beste Nederlandse hogescholen en universiteiten, vindt het kabinet. “Het gaat immers om het visitekaartje van het Nederlandse hoger onderwijs.”

Als onderwijsinstellingen straks hele opleidingen in het buitenland willen verzorgen, moet hun kwaliteit “boven iedere twijfel verheven” zijn. Daarvoor moet er een toets komen, schrijft minister Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer.

Wet in de wacht

Hiertoe wil het kabinet een wetsvoorstel over internationalisering wijzigen dat allang naar de Tweede Kamer is gestuurd. Maar het is zo’n principiële aanpassing dat eerst de Raad van State erover moet adviseren. Dat wetsvoorstel staat dus weer even in de wacht.

Het kabinet wil met de toets voorkomen “dat publieke instellingen in het buitenland onnodig met elkaar concurreren en dat transnationaal onderwijs wordt ingezet vanuit overwegend of puur commerciële overwegingen”.

Vereiste toets

Want dat zou niet goed zijn voor het hoger onderwijs in Nederland zelf, is de gedachte. “Transnationaal onderwijs dient, in de visie van de regering, een expliciete meerwaarde voor het Nederlandse hoger onderwijs te hebben.”

Het is nog niet bekend hoe die toets eruit komt te zien, maar het kabinet wil hem “zo licht mogelijk” maken. De toets zal in ieder geval de komende jaren vereist zijn. Het voordeel ervan zou ook zijn dat het kabinet beter zicht houdt op de ontwikkelingen van het Nederlandse onderwijs in het buitenland “en dat eventuele risico’s al bij de start van een opleiding in beeld komen”. Zo zou Nederland de reputatie van zijn hoger onderwijs in het buitenland kunnen bewaken.

Avontuur

Hogescholen en universiteiten zouden al eerder toestemming krijgen om opleidingen in het buitenland aan te bieden. Het staat zelfs al in de wet, maar dat deel van de wet is nog niet in werking getreden. In 2012 vond toenmalig VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra van hoger onderwijs dat de onderwijsinstellingen eerst in eigen land hun opleidingen moesten verbeteren voor ze zich aan een buitenlandavontuur waagden.

Vooral Stenden Hogeschool liep destijds op de wetswijziging vooruit en startte toerisme- en hotelopleidingen in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand en Indonesië. Er ontstond enige ophef over de opleidingen en de formele eisen waar ze moesten voldoen, maar voor zover bekend zijn de problemen opgelost.

Universiteiten en hogescholen kunnen al wel joint degrees of double degrees uitreiken: diploma’s in samenwerking met instellingen uit andere landen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.