Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Partijen willen weer bezuinigen

Hogescholen en universiteiten balen ervan dat enkele partijen willen bezuinigen op ‘overheadkosten’ in het hoger onderwijs. Dat kan helemaal niet meer, reageren ze.

De Socialistische Partij wil driehonderd miljoen euro besparen op de ‘lumpsum’ van het hoger onderwijs “met als doel het verlagen van de overheadkosten”, bleek donderdag uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau. Ook het CDA wil dat doen: die partij gaat tweehonderd miljoen euro besparen op het hoger onderwijs “met als doel het verminderen van kleine opleidingen en het verlagen van overheadkosten”.

Hard gewerkt

Dat lukt helemaal niet, reageert universiteitenvereniging VSNU. “De universiteiten hebben de afgelopen jaren al hard gewerkt om waar mogelijk het overheadpercentage te verlagen”, zegt een woordvoerder. Dat is ook gelukt: de overhead daalde van 23 naar 21 procent. En vergeleken met de rest van de publieke sector waren die kosten toch al niet hoog.

Dus kaatst de VSNU de bal terug: “Een bezuiniging op overhead, zoals CDA en SP willen, zal dus niet zozeer resulteren in een efficiencyslag (want die is waar mogelijk al gemaakt), maar is een bezuiniging op onderwijs en onderzoek.” 

Vergissing

Ook regeringspartij VVD leek zo’n algemene korting op het hoger onderwijs en onderzoek te bepleiten. In de CPB-doorrekening staat letterlijk dat de VVD tweehonderd miljoen euro ombuigt op de onderwijsbekostiging “met als doel het afromen van de stijging van de productiviteit in onderwijs en onderzoek”.

Maar dat is een vergissing, zegt de partij. “De afroming beperkt zich tot het primair en voortgezet onderwijs. Juist omdat we daar investeren in leraren. Per abuis lijkt het zo in de doorrekening alsof de ombuiging ook onderzoeksmiddelen raakt.”

Bijscholing

De VVD wil onder meer extra geld besteden aan de beloning, begeleiding en bijscholing van leraren. Door deze investeringen – in combinatie met verdere digitalisering – kan de productiviteit van het onderwijs volgens de liberalen toenemen.

Door digitale leeromgevingen wordt het bijvoorbeeld makkelijker om cijfers te registreren en dan houden docenten tijd over. Door bijscholing kunnen ze beter overweg met digitale hulpmiddelen en makkelijker inspelen op verschillen tussen leerlingen in de klas: dat alles verhoogt de productiviteit.

En die verhoogde productiviteit wil de partij ‘afromen’. Dat gaat dus niet over het wetenschappelijk onderzoek of het hoger onderwijs.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.