Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Overheid verdient 2,5 miljoen met beperking korting collegegeld

Eerstejaarsstudenten van bijvoorbeeld een university college of een hotelschool krijgen vanaf 2020 nog maar duizend euro korting op hun hogere collegegeld. Het bespaarde geld gaat naar de bestrijding van het lerarentekort. 

Sinds het collegejaar 2018-2019 betalen eerstejaars de helft van hun wettelijke collegegeld. Ook studenten die een dure “kleinschalige en intensieve” opleiding volgen, krijgen 50 procent korting. Zij houden dus veel meer geld over dan studenten van ‘gewone’ opleidingen. Dat is niet eerlijk, vinden het CDA en de VVD. Zij vroegen de minister vorig jaar om alle studenten hetzelfde bedrag cadeau te doen.

Hoewel Van Engelshoven dat niet zag zitten, heeft ze op aandringen van de Kamer toch een wetswijziging opgesteld. Voortaan krijgen alle eerstejaars een korting ter hoogte van de helft van het wettelijke collegegeld: ruim duizend euro. Wie een dure studie volgt, krijgt dus nog maar een kwart cadeau.

Lerarentekort

Zo’n 3.100 eerstejaars volgen zo’n duurdere opleiding. In 2018-2019 betaalden ze tussen de 2.566 en 4.345 euro collegegeld: 3.654 euro gemiddeld. Door de halvering hoefden ze maar 1.827 euro te betalen, maar als vanaf 1 september 2020 de nieuwe regeling ingaat, slinkt de korting naar 1.030 euro.

Dat levert de overheid jaarlijks zo’n 2,5 miljoen euro op. Met dat bedrag wordt het lerarentekort aangepakt. Nu zijn er voor bepaalde vakken genoeg leraren, terwijl scholen staan te springen om leraren in andere vakken. Maar wie wil switchen, moet voor een tweede lerarenopleiding het instellingscollegegeld betalen, dat soms duizenden euro’s per jaar bedraagt. Daar komt straks verandering in: leraren kunnen dan een tegemoetkoming in de kosten krijgen uit een nieuw overheidspotje.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.