Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Ouderenpartij let ook op de kleintjes: tegen leenstelsel

Ouderenpartij 50Plus wil jongeren niet opzadelen met hoge studieschulden, blijkt uit het verkiezingsprogramma dat vandaag is gepresenteerd. De campagnetijd is begonnen.

Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De meeste politieke partijen zullen hun verkiezingsprogramma’s al wel klaar hebben, maar ouderenpartij 50Plus is de eerste die het naar buiten brengt.

Ouderen zijn de doelgroep van de partij, dus gaat het programma vooral over de pensioenleeftijd en de AOW. Maar jongeren spelen ook een bescheiden rol. Zo wil de partij belasting op erfenissen afschaffen.

Hoger onderwijs

Verder komt het hoger onderwijs aan bod. “De toegankelijkheid van het hoger onderwijs moet gewaarborgd blijven”, schrijft de partij. “50PLUS is tegen het sociaal leenstelsel.”

Dat is geen nieuw standpunt. Eerder stemde de partij tegen het afschaffen van de basisbeurs door VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Voor de toekomst van het hoger onderwijs zijn de verkiezingsprogramma’s van de grote politieke partijen belangrijker, omdat die immers meer kans maken op deelname aan het volgende kabinet.

Teleurstellend

Vooral het CDA is interessant: die partij heeft zich fel verzet tegen het afschaffen van de basisbeurs, maar Kamerlid Michel Rog hield zich dit voorjaar op de vlakte toen hem werd gevraagd of het CDA de basisbeurs na de verkiezingen weer wil invoeren. CDA-jongeren vonden dat teleurstellend, zeiden ze.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.