Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Organisatie #woinactie verwacht duizend betogers

Zo’n duizend wetenschappers gaan vrijdag demonstreren in Den Haag, verwacht #woinactie. Ook onderwijsminister Van Engelshoven is uitgenodigd, maar die heeft nog niet toegezegd.

Al weken roept #woinactie docenten, onderzoekers en studenten op om vrijdag 14 december in Den Haag te demonstreren tegen de “afbraak” en de “stelselmatige onderfinanciering” van het hoger onderwijs. Velen zullen voor de gelegenheid een rood vierkantje van stof opspelden, een internationaal symbool van protest in het hoger onderwijs.

Kingsize vierkantje

Een kingsize versie daarvan willen de actievoerders overhandigen aan onderwijsminister Van Engelshoven, maar die werkt daar niet aan mee, meldt medeorganisator Geertje Hulzebos op Twitter. “Hoewel ze slechts 100 meter verderop zit en beschikbaar is, heeft ze besloten niet te komen. We zijn zeer teleurgesteld.”

Maar volgens een woordvoerder van de minister is het laatste woord hierover nog niet gezegd. “We zijn nog in gesprek”, zegt hij. Het ministerie zou een kleine delegatie hebben uitgenodigd voor een gesprek maar nog geen reactie hebben ontvangen. Volgens Hulzebos zitten de actievoerders “op dit moment niet te wachten op gesprekken in achterkamertjes”.

Met z’n drieën

Rens Bod, initiatiefnemer van #woinactie: “We blijven graag in gesprek met de minister, maar niet aanstaande vrijdag, dan is het tijd voor actie.” Bod rekent op een opkomst van zo’n duizend wetenschappers. “Zij willen erkenning die ze niet krijgen als we vrijdag met zijn drieën gaan praten op het ministerie.”

Bij verschillende universiteiten zijn de voorbereidingen voor de demonstratie ondertussen in volle gang – in sommige gevallen met steun van het bestuur. Zo heeft de Universiteit Utrecht inmiddels zes bussen gehuurd om actievoerders naar Den Haag te brengen. Ook op de VU zijn bussen geregeld en er zijn geen verplichte colleges.

Niet actief

Andere universiteiten lijken juist hun best te doen om niet met de actievoerders in verband te worden gebracht. In Nijmegen heeft het universiteitsbestuur een oproep van studentenvakbond AKKU laten verwijderen die te zien was op alle schermen van de universiteitsbibliotheek, meldt nieuwssite Vox. Het was volgens het bestuur niet duidelijk dat de oproep van AKKU afkomstig was, zegt een woordvoerder tegen Vox. Het bestuur wil iedereen in staat stellen om te gaan demonsteren, maar wil daartoe niet actief oproepen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.