Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Ook andere partijen blokkeren leenstelsel in Eerste Kamer

Ook 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie willen de basisbeurs behouden.  In de Eerste Kamer zullen ze samen met GroenLinks het sociaal leenstelsel tegenhouden. D66 twijfelt eveneens.

Het nieuwe kabinet van PvdA en VVD wil de basisbeurs afschaffen en vervangen door een leenstelsel. Dat kost uitwonende studenten in vier jaar tijd bijna dertienduizend euro. Maar de Eerste Kamer ligt dwars. De regeringsfracties hebben in de senaat dertig van de 75 zetels en hebben dus steun nodig van oppositiepartijen.

Kosten niet alleen bij de student leggen

Maar die steun krijgen ze niet. GroenLinks laat gisteravond weten tegen het leenstelsel te zullen stemmen. Daardoor hangt alles af van D66 en enkele kleine fracties. D66 twijfelt en twee kleine fracties zijn ronduit tegen.

De nieuwe partij 50Plus heeft één zetel in de senaat en wil de basisbeurs behouden. Dat is niet omdat vijftigplussers anders de studiekosten voor hun kinderen moeten betalen, laat Tweede Kamerlid Norbert Klein weten. “De hele samenleving heeft er profijt van als iemand hoogopgeleid is. De kosten voor een opleiding moet je niet alleen bij de student leggen.”

Vooruitzichten op werk niet gunstig

Ook Kees de Lange, die in zijn eentje de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) vormt,  kan “niet enthousiast worden” van de kabinetsvoorstellen voor een sociaal leenstelsel. “Ik heb natuurlijk de plicht om onbevooroordeeld te kijken en ik beoordeel wetsvoorstellen dan ook op het moment dat ze er zijn. Maar zoals het er nu uitziet, stem ik tegen. Het kabinet vraagt van studenten een enorme investering, terwijl de vooruitzichten op werk op dit moment niet gunstig zijn. Dat noem ik geldklopperij.”

Zelfs de steun van D66, waar het kabinet op rekent, is allerminst zeker. “Ik begrijp dat u die vraag stelt”, zegt senator Joris Backer. “Wij zijn in beginsel voor een leenstelsel, maar het geld moet dan wel grotendeels terug naar het hoger onderwijs en zo staat het niet in de plannen. De streep die GroenLinks heeft getrokken, komt misschien wat vroeg, maar wij denken in dezelfde richting. Wij willen meer geld uittrekken voor het onderwijs dan de regering doet.”

Beetje voorbarig

Alleen SGP-senator Gerrit Holdijk wil er nog niet op vooruitlopen. “Ik heb er zelf nog geen uitgesproken opinie over op dit ogenblik. Laten we eerst eens kijken hoe het wetsvoorstel in de Eerste Kamer belandt. Er kan nog van alles mee gebeuren in de Tweede Kamer. Het is een beetje voorbarig van GroenLinks om er nu al een uitspraak over te doen.”

De grote oppositiepartijen CDA, PVV en SP zijn sowieso tegen het leenstelsel. Ook de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie schreven in hun verkiezingsprogramma’s dat ze de basisbeurs willen behouden. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.