Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Onze manier van leven stuit op grenzen, zegt koning

“Grote investeringen in mbo, hoger onderwijs en wetenschap brengen rust en ruimte voor docenten en studenten”, zei koning Willem-Alexander zojuist in de jaarlijkse Troonrede.

De toespraak van de koning, die het kabinet voor hem schrijft, stond in het teken van de vele problemen in het land, zoals de hoge inflatie, de woningnood en de energiecrisis, maar ook het gebrek aan vertrouwen in de politiek en de bedreigingen van mensen met een uitgesproken mening.

“Niemand kan voorspellen hoe de wereld eruit ziet als de kinderen van nu zelf kinderen hebben”, zei Willem-Alexander. “Maar het zal anders zijn. Want onze huidige manier van leven stuit op sociale, economische en ecologische grenzen.”

Het kabinet trekt ruim 18 miljard euro uit voor de koopkracht, vertelde hij. De zorgtoeslag en de basisbeurs voor studenten gaan bijvoorbeeld omhoog. Ook komt er een prijsplafond voor de energietarieven.

Toegankelijk onderwijs

Maar hoe nu verder? Het kabinet vestigt zijn hoop onder meer op het onderwijs. “Investeren in de toekomst van ons land begint met goed en toegankelijk onderwijs”, zei de koning. Elk kind moet goed leren lezen, schrijven en rekenen en dan kunnen doorstromen naar “het best passende niveau”.

“Grote investeringen in mbo, hoger onderwijs en wetenschap brengen rust en ruimte voor docenten en studenten”, stelde de koning. “De herinvoering van de basisbeurs vanaf het studiejaar 2023-2024 moet voor jonge mensen zoveel mogelijk de financiële drempels wegnemen om te gaan studeren.”

Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar ook voor het hele land. “Alleen met een goed opgeleide beroepsbevolking kunnen we bouwen aan een innovatieve en ondernemende toekomst”, aldus Willem-Alexander.

Heraut

Tussen de toehoorders zat ook minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, samen met zijn collegaministers.

Bij de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013 was Dijkgraaf overigens ‘heraut van wapenen’. Voor de Nieuwe Kerk, op de Dam in Amsterdam, mocht hij het volk vertellen dat de koning was ingehuldigd. Hij was toen nog geen lid van D66.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.