Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Onvrede over reorganisatie Geesteswetenschappen UvA

De reorganisatieplannen van de faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam hebben geleid tot onvrede onder studenten en medewerkers. De actiegroep Humanities Rally gaat volgende week protesteren.

Decaan Frank van Vree presenteerde vorige week zijn plannen om het onderwijs aan de faculteit drastisch te veranderen. In zijn ‘Profiel 2016’ schetst hij verregaande samenvoeging van het bacheloronderwijs aan de faculteit. In het ene scenario komt er één brede geesteswetenschappenbachelor en in het andere worden de huidige dertig bachelors samengevoegd tot een klein aantal brede bachelors. Studenten kunnen vanaf het tweede jaar een specialisatie kiezen. Ook het aantal masters moet omlaag.

Minder docenten

Het gevolg van de veranderingen is dat de faculteit met minder docenten toe kan, waardoor de kosten omlaag zouden gaan. De veranderingen zijn volgens het faculteitsbestuur namelijk nodig omdat de faculteit kampt met financiële tekorten. Er komen steeds minder studenten af op met name de kleine talenstudies, waardoor er ook minder geld van het Rijk binnenkomt. Daardoor moet er tot 2018 minimaal zeven miljoen euro bezuinigd worden.

Massacolleges

Studenten van de faculteit hebben hun vraagtekens bij de reorganisatie. Ze zijn bang voor uniforme bachelors, massacolleges en minder ruimte voor verdieping. “Het is een verbreding die niet het onderwijs ten goede gaat komen, maar alleen de financiën”, zei Gunnar de Haan, voorzitter van de facultaire studentenraad, maandag tegen AT5.

Actiegroep

Medewerkers zijn vooral verbaasd over de hoogte van de bezuinigingen, meldt Foliaweb. Ze vragen zich af of de UvA wel goed financieel beleid heeft gevoerd en zien ook niet helemaal in hoe het reorganisatieplan van de decaan moet leiden tot bezuinigingen.

Studenten en medewerkers hebben zich verenigd in de actiegroep Humanities Rally, die ruim een week geleden werd opgericht en al meer dan 4500 volgers heeft op Facebook. Volgens Het Parool worden er voor volgende week protestacties voorbereid.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.