Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Oekraïense en Russische studenten tegemoetgekomen door DUWO

Studenten uit Oekraïne en Rusland kunnen op coulance rekenen van huisvester DUWO als ze moeite hebben met het betalen van de huur. Ze kunnen beroep doen op een betalingsregeling.

DUWO, een van de grootste studentenhuisvesters van Nederland, houdt er rekening mee dat studenten uit Oekraïne en Rusland vanwege de oorlog en de daarbij horende sancties moeite kunnen hebben met het overmaken van de huur. Ze bieden die studenten daarom een betalingsregeling aan om de “eerste nood te lenigen”.

De woningcorporatie wil daarnaast in gesprek met onderwijsinstellingen om te overleggen hoe het moet met studenten die aan het einde van het semester niet kunnen terugkeren naar huis.

Extra huisvesting

Samen met onderwijsinstellingen kijkt DUWO naar de huisvesting voor gevluchte studenten die in Nederland zijn beland en die hier mogelijk verder willen studeren. “In overleg kan worden bekeken hoe met elkaar huisvesting kan worden geregeld, ofwel in de bestaande voorraad studentenhuisvesting, ofwel door extra huisvesting te creëren.”

Over die extra huisvesting is DUWO met gemeenten in gesprek. Ze willen snel tijdelijke woningen aan DUWO-locaties toevoegen om vluchtelingen op te vangen. “Liefst met de mogelijkheid om die – na een tijdelijk gebruik door vluchtelingen – om te zetten in studenteneenheden.”

Het kabinet maakte vandaag bekend 15 duizend opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te willen regelen. “Daarbij moet u denken aan kantoorgebouwen of een enkele gevangenis”, zei minister De Jonge tegen het AD. Om dat mogelijk te maken heeft het kabinet 75 miljoen euro uitgetrokken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.