Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nog tien dagen gratis zelftests en dan is het echt schluss

De website waar studenten en werknemers in mbo en hoger onderwijs kosteloos zelftests kunnen bestellen, gaat per 20 juni offline. En al eerder als de zelftests op zijn. Wie nog een voorraadje wil bestellen, moet dus snel zijn.

Het was de bedoeling dat het online portaal zelftestonderwijs.nl van het ministerie van OCW al op 1 juni zou sluiten, maar dat duurde om onduidelijke redenen toch wat langer. Binnenkort is het zover, schrijft minister Dijkgraaf aan de Tweede Kamer.

Het portaal is in mei 2021 opgezet om de zelftests snel beschikbaar te kunnen stellen aan studenten en personeel. Volgens Dijkgraaf is het portaal in die fase van de crisis zeer effectief gebleken. Alles bij elkaar zijn er meer dan 12 miljoen zelftests verzonden.

Gratis

Nu het advies om preventief te testen is vervallen en het aantal aanvragen bij het portaal sterk terugloopt, is het langer openhouden ervan niet meer doelmatig. Toch blijft het uitgangspunt dat de zelftests “laagdrempelig” beschikbaar moeten zijn. De distributie naar de instellingen blijft daarom in elk geval tot de zomer intact, schrijft Dijkgraaf. Zij kunnen de zelftests gratis blijven verspreiden.

Dijkgraafs voorganger, Ingrid van Engelshoven, was minder enthousiast over het portaal: zij meldde twee maanden na de start dat de gratis zelftests nauwelijks hielpen om meer fysiek onderwijs mogelijk te maken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.