Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nieuwe Senaat bulkt van de knappe koppen

In de nieuwe Eerste Kamer zijn academici veruit in de meerderheid. Velen van hen weten ook wat wetenschappelijk onderzoek is: bijna één op de drie senatoren is gepromoveerd.

Vandaag wordt de nieuwe Eerste Kamer geïnstalleerd. Van de 75 senatoren hebben er 57 gestudeerd en voeren 22 de doctorstitel, blijkt uit een overzicht van het Nijmeegse universiteitsblad VOX.

Meeste zetels

Tien senatoren zijn of waren hoogleraar en één is associate professor. Nog eens vier zijn aan een studie begonnen, maar hebben die niet afgemaakt.

De Universiteit Leiden heeft de meeste zetels in de Eerste Kamer: veertien senatoren hebben er gestudeerd, waarvan er één ook in Leiden is gepromoveerd. Twee anderen studeerden in Twente en Rotterdam, maar zijn eveneens in Leiden gepromoveerd.

Ook de Universiteit Utrecht is ‘groot’ in de Senaat: elf senatoren komen ervandaan. De Radboud Universiteit Nijmegen levert acht senatoren.

Bètawetenschappen

Vijfentwintig senatoren hebben rechten gestudeerd, de anderen studeerden af in bijvoorbeeld psychologie, geschiedenis of economie. De bètawetenschappen zijn matig vertegenwoordigd: de Eerste Kamer telt één wiskundige, één bioloog, één natuurkundige en twee artsen.

Een overzicht van de academische senatoren en hun achtergrond vindt u hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.