Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nieuwe huurtoeslag kan studenten rijker maken, als die doorgaat

Het kabinet wil een nieuwe huurtoeslag invoeren waardoor studenten er tot wel 282 euro per maand op vooruitgaan. Maar of het doorgaat, is nog onduidelijk. Er is namelijk veel kritiek.

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting wil de regeling voor huurtoeslag minder ingewikkeld maken. Wat hem betreft wordt die alleen afhankelijk van de huurprijs en niet langer van het inkomen. Bovendien wil hij de leeftijdsgrens voor volledige huurtoeslag verlagen van 23 naar 21 jaar.

Honderden euro’s

“Dit is heel goed nieuws voor studenten die zelfstandig wonen”, zegt beleidsmedewerker Jos Bakker van Kences, de koepelorganisatie van studentenhuisvesters. “Studenten met een kale kamerprijs van tot 442 euro krijgen vóór hun 23e jaar ook nu al een klein bedrag aan huurtoeslag. Maar als ze een duurdere kamer hebben dan krijgen ze niets. Als die studenten onder de 23 straks ook een toeslag ontvangen dan kan het hun soms flink wat euro’s per maand schelen.”

Dat studenten erop vooruitgaan blijkt ook uit schattingen van het budgetkennisinstituut Nibud. Een huurder tot 21 jaar gaat er gemiddeld 205 euro op vooruit en voor een 21-jarige gaat dit om 282 euro.

Een proefberekening in het huidige systeem op belastingdienst.nl laat ook zien om wat voor bedragen het kan gaan. Bij een huur net onder de grens van 678 euro, krijg je een huurtoeslag van 355 euro per maand als 23-jarige huurder met een relatief laag inkomen van 5000 euro per jaar in 2022. Een 21-jarige huurder krijgt die toeslag in dit geval niet, maar in het nieuwe systeem wel.

Minder toeslag

Goed nieuws dus voor studenten, maar niet voor iedereen. Door de nieuwe regels zullen mensen die veel huur betalen namelijk veel minder toeslag ontvangen, waarschuwt het Nibud. Veel mensen waaronder bijstandsgerechtigden zullen hierdoor hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Woonbond hebben om deze reden laten weten dat ze de plannen niet steunen.

Onduidelijk

Wat minister De Jonge met de kritiek op de huurtoeslag gaat doen is nog onduidelijk. Het is mogelijk dat het nieuwe systeem enigszins wordt aangepast.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.