Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nicaraguaanse eredoctor van de VU overleden

De Nicaraguaanse bevrijdingstheoloog, dichter en priester  Ernesto Cardenal (1925-2020) is overleden. In 1990 kreeg hij een eredoctoraat van de VU voor zijn inzet voor de allerarmsten in zijn land.

Cardenal was de bekendste dichter en activist van Nicaragua. Hij was niet onomstreden: in de jaren tachtig werd hij door de paus uit het priesterambt gezet omdat hij dat combineerde met politiek activisme. Cardenal steunde de linkse Sandinistische beweging en werd minister van cultuur toen de Sandinisten in 1979 aan de macht kwamen. Voor paus Johannus Paulus II was dat onacceptabel.

Nationale rouw

In 2019 is de sanctie door paus Fransiscus opgeheven en werd Cardenal weer toegelaten als priester.  In Nicaragua zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.