Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nederlandse wetenschappers in actie tegen Trump

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) heeft een verklaring opgesteld waarin het instituut laat weten niet te zullen meewerken aan de immigratiemaatregel van de Amerikaanse president Donald Trump.

“Deze maatregel is erg slecht voor de wetenschap en natuurlijk voor de maatschappij als geheel. Bovendien is er sprake van openlijke discriminatie”, zegt mede-initiatiefnemer Pepijn Brandon, senioronderzoeker bij het IISG en docent aan de VU.

Grote gevolgen

Trumps Executive Order on Immigration  heeft grote gevolgen voor het werk van de onderzoekers van het IISG: “Een wereldberoemde Iran-expert is medewerker van ons instituut. Hij was al geboekt voor lezingen in de VS, maar kan nu niet gaan.”

Het IISG werkt veel samen met wetenschappers uit de landen waarvoor nu een inreisverbod naar de VS geldt. “Als die wetenschappers Amerika niet meer binnen kunnen komen, moeten we overwegen onze conferenties en congressen ergens anders te organiseren. Niet omdat we Amerika willen boycotten, we werken veel samen met Amerikaanse onderzoeksinstituten, maar omdat we het belangrijk vinden dat die wetenschappers hun werk kunnen blijven doen”, zegt Brandon.

Steunbetuigingen

In de paar uur dat de verklaring inmiddels online staat op de site van het IISG en op Facebook, heeft Brandon al tientallen steunbetuigingen gekregen van wetenschappers. De verklaring spreekt zich uit tegen het discriminerende karakter van de immigratiemaatregel, steunt de protesten van Amerikaanse wetenschappers en het IISG verklaart zich te zullen inzetten om de gevolgen voor de gedupeerde wetenschappers zoveel mogelijk teniet te doen.

Brandon hoopt dat andere onderzoeksinstituten de verklaring ook zullen gaan gebruiken, of zelf met een vergelijkbare verklaring zullen komen.

Vliegtuig niet in

Nog een voorbeeld uit Brandons directe omgeving: “Afgelopen vrijdag mochten er zes mensen op Schiphol het KLM-vliegtuig naar New York niet in. Onder hen was een Iraniër, onderweg naar de University of Pittsburgh om daar als postdoc te beginnen. Twee jaar geleden was ik zelf nog postdoc aan die universiteit.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.