Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nederland vierde op wereldranglijst sterke economieën

Nederland laat Zwitserland en Duitsland achter zich en staat nu op de vierde plaats op de ranglijst van de sterkste economieën ter wereld. Alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong scoren hoger.

Nederland heeft dus de meest concurrerende economie van Europa. Dat staat in ‘The Global Competitiveness Report 2019’ van het World Economic Forum. Nederland heeft een goede infrastructuur, een stabiel economisch beleid, een sterke rechtstaat en een hoogopgeleide bevolking.

Achilleshiel

Nederland presteert alleen wat minder goed op investeringen in research & development en in ict, zien de onderzoekers. Dat noemen ze de achilleshiel van de Nederlandse economie. Op dat gebied staat Nederland zeventiende, terwijl Duitsland de nummer 1 is.

De methodiek werd vorig jaar enigszins aangepast en Nederland zakte naar de zesde positie. De ranglijst is gebaseerd op openbare data, maar ook op een enquête onder executives in het bedrijfsleven: hoe waarderen zij allerlei aspecten van de economie en samenleving? Hun mening weegt voor dertig procent mee.

Op z’n kop

Onderzoeker Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam, die het Nederlandse deel voor zijn rekening neemt, pleit voor investeringen in het ‘verdienvermogen’ van de Nederlandse economie.

Hij waarschuwt, net als vorig jaar, dat disruptieve technologieën de economie op zijn kop kunnen zetten, zoals de komst van het internet en andere technologische doorbraken eerder deden.

Kunstmatige intelligentie

Dat past in het huidige overheidsbeleid. Het kabinet heeft aangekondigd te gaan investeren in kennis, innovatie en infrastructuur. Ook presenteerde het kabinet gisteren een Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie om samen met het bedrijfsleven meer te gaan investeren in kunstmatige intelligentie.

Nederland stond in het jaar 2000 ook op nummer 4, maar zakte in de jaren erna uit de top tien. Een motie van toenmalig PvdA-Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer riep het kabinet op om ervoor te zorgen dat Nederland weer tot de top vijf zou behoren. Dat lukte voor het eerst in 2012 en daarna weer in 2015, 2016 en 2017.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.