Er zitten geen Nederlanders meer in de onderwijscommissie van het Europese Parlement. Onbegrijpelijk, vindt de Landelijke Studenten Vakbond.
“Een van onze medewerkers zag het”, zegt de nieuwe voorzitter Tom Hoven. “Die volgt de internationale onderwijspolitiek.”
Meepraten
Hoven vindt dat Nederland in Europa zou moeten meepraten over onderwerpen als de Erasmusbeurzen en internationalisering. “Het gaat ook om het beeld dat je schept: alsof dit niet belangrijk is.”
In het vorige parlement zat Marietje Schaake (D66) in de onderwijscommissie. Zij is nu lid van de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Ook schuift ze aan bij de commissie van economische en monetaire zaken en de commissie voor de rechten van de vrouw.
Specialisme
Leden van het Europese Parlement mogen in principe twee commissies kiezen. “Zo voorkom je dat ze een lange lijst van commissies achter hun naam zetten en nooit op komen dagen”, zegt Europarlementariër Lambert van Nistelrooy (CDA). “Bovendien hebben ze dan een specialisme.”
Hij wijst erop dat er wel Nederlandse parlementariërs meepraten in de commissie voor werkgelegenheid en sociale zaken, waarin de jeugdwerkloosheid een groot onderwerp is en ook onderwijs een rol speelt. Dat zijn Hans Jansen (PVV), Agnes Jongerius (PvdA) en Jeroen Lenaers (CDA).
Wetenschapsbeleid
Ook in de commissie voor industrie, onderzoek en energie zitten drie Nederlanders: Esther de Lange (CDA), Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en Gerben-Jan Gerbrandy (D66). In die commissie wordt onder meer het wetenschapsbeleid besproken.
Update: correctie
Niet Marietje Schaake zit in de bovengenoemde commissie van economische en monetaire zaken en de commissie voor de rechten van de vrouw, maar Sophie in ’t Veld (D66). Marietje Schaake gaat in de commissie buitenlandse zaken en de commissie internationale handel. Ook zit ze in de delegatie die contact onderhoudt met Amerikaanse afgevaardigden.