Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nederland praat in EU niet mee over onderwijs

Er zitten geen Nederlanders meer in de onderwijscommissie van het Europese Parlement. Onbegrijpelijk, vindt de Landelijke Studenten Vakbond.

“Een van onze medewerkers zag het”, zegt de nieuwe voorzitter Tom Hoven. “Die volgt de internationale onderwijspolitiek.”

Meepraten

Hoven vindt dat Nederland in Europa zou moeten meepraten over onderwerpen als de Erasmusbeurzen en internationalisering. “Het gaat ook om het beeld dat je schept: alsof dit niet belangrijk is.”

In het vorige parlement zat Marietje Schaake (D66) in de onderwijscommissie. Zij is nu lid van de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Ook schuift ze aan bij de commissie van economische en monetaire zaken en de commissie voor de rechten van de vrouw.

Specialisme

Leden van het Europese Parlement mogen in principe twee commissies kiezen. “Zo voorkom je dat ze een lange lijst van commissies achter hun naam zetten en nooit op komen dagen”, zegt Europarlementariër Lambert van Nistelrooy (CDA). “Bovendien hebben ze dan een specialisme.”

Hij wijst erop dat er wel Nederlandse parlementariërs meepraten in de commissie voor werkgelegenheid en sociale zaken, waarin de jeugdwerkloosheid een groot onderwerp is en ook onderwijs een rol speelt. Dat zijn Hans Jansen (PVV), Agnes Jongerius (PvdA) en Jeroen Lenaers (CDA).

Wetenschapsbeleid

Ook in de commissie voor industrie, onderzoek en energie zitten drie Nederlanders: Esther de Lange (CDA), Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en Gerben-Jan Gerbrandy (D66). In die commissie wordt onder meer het wetenschapsbeleid besproken.

Update: correctie

Niet Marietje Schaake zit in de bovengenoemde commissie van economische en monetaire zaken en de commissie voor de rechten van de vrouw, maar Sophie in ’t Veld (D66). Marietje Schaake gaat in de commissie buitenlandse zaken en de commissie internationale handel. Ook zit ze in de delegatie die contact onderhoudt met Amerikaanse afgevaardigden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.