Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nationale Studenten Enquête houdt iedereen aan boord

De universiteiten van Utrecht en Amsterdam blijven voorlopig toch meedoen aan de Nationale Studenten Enquête. Ze waren ontevreden over het nieuwe privacybeleid van de NSE, maar dat is nu enigszins aangepast.

Dat meldt nieuwssite DUB op basis van een interne notitie van de Universiteit Utrecht. De UU en later ook de UvA dreigden afgelopen najaar te stoppen met het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek onder studenten, wat grote gevolgen zou hebben gehad voor studiekiezers.

De resultaten van de NSE worden onder meer gebruikt door de Keuzegidsen, de studiekeuzespecial van weekblad Elsevier en door Studiekeuze123, opdrachtgever van de door het ministerie betaalde enquête.

Anoniem

De UU en de UvA hadden al langer kritiek op de enquêtevragen, maar vonden de antwoorden niet langer bruikbaar sinds studenten als gevolg van de nieuwe privacywetgeving mogen aangeven dat hun gegevens niet gedeeld mogen worden. Dertig procent van hen wilde dat inderdaad niet. Instellingen komen nog wel te weten wat studenten van hun opleidingen vinden, maar weten bijvoorbeeld niet in welk jaar ze zitten, en of ze man zijn of vrouw.

Daardoor kon hun feedback niet meer worden gebruikt om het onderwijs te verbeteren, vond de UU, die overwoog om een eigen vragenlijst op te stellen. Andere instellingen hadden soortgelijke bezwaren, zegt Pauline Thoolen van Studiekeuze 123. Maar vanwege de nieuwe privacywetgeving zag ze in eerste instantie geen mogelijkheid om hen tegemoet te komen.

Grondig herzien

Inmiddels is er toch een oplossing bedacht, zegt Thoolen. “Het is een ingewikkeld, technisch verhaal, maar het komt erop neer dat instellingen van minder studenten informatie krijgen, maar de informatie die ze krijgen is wel uitgebreider dan eerst.”

De UU en de UvA gaan voorlopig akkoord met dit compromis. Ze willen wel dat de vragenlijst van de NSE onder leiding van het ministerie grondig wordt herzien.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.