Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Motie tegen leenstelsel redt het niet

Het ministerie van Onderwijs gaat gewoon door met de voorbereidingen voor het afschaffen van de basisbeurs. Een motie die opriep hiermee te stoppen kreeg vanmiddag niet genoeg stemmen in de Tweede Kamer.

SP, ChristenUnie en CDA dienden de motie in met de chaotische besluitvorming over de langstudeerboete in het achterhoofd. Ze wilden met hun motie voorkomen dat het ministerie van Onderwijs opnieuw onrust veroorzaakt met een maatregel die uiteindelijk niet doorgaat. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat het leenstelsel in zijn huidige vorm wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Schoonheidsprijs

“Gaan we over twee jaar de wet intrekking leenstelsel behandelen?”, vraagt SP-Kamerlid Jasper van Dijk zich af. Het voorbereiden en terugtrekken van de langstudeerboete heeft de overheid 12,3 miljoen euro gekost. De hele episode verdient volgens de drie partijen geen schoonheidsprijs.

Net als coalitiepartijen PvdA en VVD, stemden ook de SGP, D66 en GroenLinks niet voor de motie. Hoewel de laatste twee partijen kritiek hebben op de kabinetsplannen, willen ook zij in principe van de basisbeurs af.

De drie partijen zagen voor de stemming al aankomen dat de motie het niet zou halen. Toch vond Van Dijk het belangrijk om een ‘signaal’ af te geven: “Nu weten de coalitiepartijen dat zij in de Eerste Kamer krap zitten.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.