Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Minister verbaast zich over ‘bizarre voorstellen” basisbeurs

Minister van Engelshoven kijkt met verbazing naar de discussies over de terugkeer van de basisbeurs. “Je hoort langzamerhand bizarre voorstellen langskomen”, zegt ze in een interview met het HOP.

Op de mogelijke terugkeer van de basisbeurs wil ze niet vooruitlopen. “Die discussie is er een voor de verkiezingscampagnes en de formatietafel van het nieuwe kabinet.”

Tienduizend euro

Maar het voorstel van GroenLinks om alle 18-jarigen tienduizend euro geven noemt ze alvast bizar. “Je zult maar werkloze ouders met hoge schulden hebben en dan moeten uitleggen dat je die tienduizend euro voor je eigen toekomst nodig hebt.”

Wat de partijen straks ook met het leenstelsel gaan doen, Van Engelshoven vindt dat het extra geld voor het hoger onderwijs behouden moet blijven. “We wilden investeren in het hoger onderwijs en die urgentie is beslist niet minder.”

Meer bedenktijd voor mbo’ers

Heeft het verdwijnen van de basisbeurs helemaal geen problemen opgeleverd? Jawel, erkent Van Engelshoven, want mbo’ers wagen nu minder vaak de sprong naar het hoger onderwijs. Daarom wil ze deze studenten iets meer tijd gunnen in het eerste hbo-jaar.

Een beurs krijgen ze niet, maar van haar mogen mbo’ers een jaar lang kijken of het hbo bevalt. Als ze toch afhaken, hoeven ze hun aanvullende beurs en ov-studentenkaart niet terug te betalen. Tot nog toe kan dat alleen tot 1 februari. “Zo kunnen we heel gericht iets repareren.”

Lees hier het hele interview.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.