Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Minister: ‘Niet nog meer bureaucratie bij beoordeling opleidingen’

Minister Bussemaker wil niet dat opleidingen periodiek worden doorgelicht om te kijken of ze nog nuttig zijn. “Dat zou een enorme bureaucratische last met zich meebrengen”, reageerde ze op een plan van de VVD. 

Er zijn te veel studies die opleiden tot werkloosheid, zei VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg gisteren in een Kamerdebat over selectie. Opleidingen moeten hun nut en noodzaak wel aantonen voordat ze van start gaan, maar daarna niet meer.

Sceptische minister

Daar wil de VVD verandering in brengen: alle opleidingen moeten eens in de zoveel jaar opnieuw tegen het licht worden gehouden. Studentenorganisatie ISO steunde dat pleidooi. 

Maar de minister is sceptisch. “We moeten hier echt mee oppassen”, reageerde ze. “We hebben recent een hele discussie gehad omdat we de bureaucratische last bij accreditatie willen verminderen, maar dit zou enorm veel bureaucratie met zich meebrengen.”

Commissie doelmatigheid

Het voorstel van de VVD is om de beoordeling van nut en noodzaak van studies in handen te leggen van de Commissie doelmatigheid hoger onderwijs (CDHO), die opleidingen al toetst voor ze van start mogen.

Daar betrekt ze niet alleen het VVD-voorstel bij, maar ook de vraag of “de lijn die we de afgelopen jaren hebben gevolgd” nog de goede is. “Vragen die ik zelf stel bij het functioneren van de CDHO”, aldus de minister.

Vaag en wollig

Duisenberg zei blij te zijn met zo’n verkenning maar vond de antwoorden van de minister “nogal vaag en wollig”. “De minister benadrukt dat universiteiten en hogescholen verantwoordelijkheid moeten nemen. Daar ben ik het in principe mee eens. Ik heb er alleen weinig vertrouwen in dat dit gebeurt.”

De minister wil de Kamer nog voor het zomerreces informeren over de uitkomsten van de verkenning. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.