Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Minister laat declaraties onderwijsbestuurders uitpluizen

Op verzoek van minister Bussemaker buigt de Onderwijsinspectie zich over het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger onderwijs. Dat antwoordt ze op vragen van de Tweede Kamer.

CDA en PvdA stelden vragen over de hoge declaraties bij Hogeschool Windesheim en de Universiteit Utrecht. Vooral de kosten voor dienstauto’s sprongen in het oog: die liepen in de tienduizenden euro’s.

Sober en doelmatig

Bestuurders van universiteiten en hogescholen mogen sommige kosten best declareren, vindt minister Bussemaker, zolang de uitgaven “sober, doelmatig, eenduidig en transparant zijn”. Daarover wil ze met de hogescholen en universiteiten in gesprek.

Inmiddels heeft de collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht ruim zestien duizend euro aan declaraties teruggestort die ten onrechte was toegekend, aldus Bussemaker. De voorzitter verdiende bovendien iets meer dan de salarisnorm voor universiteitsbestuurders en ook dat heeft de universiteit rechtgezet.

Meer zicht

Sinds 2011 moeten onderwijsinstellingen de declaraties van bestuurders in het jaarverslag openbaar maken en sinds 2012 moeten de declaraties ook op de website van de onderwijsinstellingen staan. Met het onderzoek van de Onderwijsinspectie wil minister Bussemaker nog meer zicht krijgen op het ‘declaratiegedrag’ van bestuurders.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.