Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Britse studenten op de VU-campus

Minder EU-studenten gaan naar Britse universiteiten

Het Britse hoger onderwijs maakt zijn borst vast nat: uit de eerste voorlopige cijfers blijkt dat minder EU-studenten volgend jaar de oversteek zullen wagen.

Vandaag publiceerde Ucas, het inschrijfsysteem voor het hoger onderwijs in Groot-Brittannië, de eerste vooraanmeldingscijfers voor studiejaar 2017/18. Hieruit blijkt dat het aantal studenten afkomstig uit de Europese Unie in vergelijking met vorig jaar om deze tijd met negen procent is afgenomen: van zo’n 6.800 studenten naar 6.240.

Het gaat om de aanmeldingen bij Oxford en Cambridge en een beperkt aantal opleidingen bij andere universiteiten, waaronder geneeskunde en tandheelkunde. De aanmeldingsdeadline lag daar op 15 oktober.

Boze universiteiten

De Britse vereniging van universiteiten is boos op de regering, die Europese studenten lang in onzekerheid hield. “Vier dagen voor het verstrijken van de deadline kwam er pas een verklaring waarin de overheid beloofde dat EU-studenten er financieel niet op achteruit gaan”, zegt directrice Nicola Dandridge van Universities UK in The Guardian.

Toen pas zegde de regering toe dat EU-studenten hetzelfde collegegeld van 9.000 pond blijven betalen als Britse bachelorstudenten en dat ze ook aanspraak kunnen maken op dezelfde leningen en subsidies.

Niet-Europeanen

Overigens ziet Oxford de studentenaantallen uit de EU juist stijgen met één procent. Cambridge daarentegen meldt een terugloop van 14 procent, terwijl het totale aantal aanmeldingen bij beide universiteiten steeg.

Dat laatste zou kunnen komen door het groeiende aantal studenten uit andere continenten dat zich blijkbaar niet laat afschrikken door berichten dat de Britse regering overweegt om minder buitenlandse studenten toe te laten.

De definitieve aanmeldcijfers van alle universiteiten worden pas na januari bekendgemaakt, wanneer de deadline voor andere universiteiten ook is verstreken. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.