Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Mijn broers kunnen elke dag worden doodgeschoten’

Iraanse studenten aan de VU hielden gisteren een bijeenkomst in het kader van de opstand in hun land van herkomst. ‘Ik heb het gevoel dat de VU ons niet zo belangrijk vindt.’

“Ik ben 24/7 bezig met wat er in Iran gebeurt”, zei een student van Iraanse afkomst. “Ik zoek voortdurend naar informatie op het internet, ga naar alle manifestaties en bijeenkomsten, ik schreeuw mijn woede eruit.” Van studeren komt niet heel veel meer terecht, vertelde ze. “Ik kan me er niet op concentreren. Familieleden in Iran zijn opgepakt, inmiddels weer vrijgelaten, gelukkig. Een tante werd bedreigd door een regeringsgezinde militant, hij schreeuwde tegen haar dat als hij een pistool had gehad, hij haar een kogel door haar kop zou schieten.”

Ze was bij een bijeenkomst voor Iran, gisteren aan het eind van de middag in het debatcentrum van de VU-campus, 3D. Er waren vooral Iraniërs, een stuk of vijftig. VU-studenten, maar ook mensen van buiten de VU. Het was de tweede keer dat er een dergelijk evenement op de campus was. “Ik wist niet dat deze groep bestond”, zei de student, “ik kwam erachter toen ik hoorde over manifestaties die aan verschillende universiteiten werden gehouden. Toen heb ik gezocht of er aan de VU ook zoiets was.”

De vrouw is bevriend met andere Iraanse VU-studenten, met wie ze over haar zorgen en angsten kan praten. “Ik praat er ook over met Nederlandse vrienden, maar die gaan daarna weer verder met hun leven, terwijl ik er in blijf hangen.”

De Iraanse overheid leest mee, daarom noemen we in dit verslag geen namen van Iraanse geïnterviewden. 

Niet alleen over de hoofddoek

De ruimte was verlicht met kaarsen, op een monitor waren nieuwsbeelden uit Iran te zien. Verspreid over de vloer lagen posters met de namen en portretten van jonge Iraniërs, die opgepakt zijn door de Iraanse autoriteiten. Er was thee en er waren koekjes en er werd veel gepraat.

‘Dit gaat over de bevrijding van een dictatuur’

“Ik heb het gevoel dat de VU ons niet zo belangrijk vindt”, zei iemand van de organisatie, een jongeman van Iraanse afkomst. Liever had hij iets in de grote hal van het VU-hoofdgebouw georganiseerd, zoals ook voor Oekraïne werd gedaan toen Rusland dat land binnenviel, maar dat mocht volgens hem niet. Het debatcentrum 3D is toch een beetje weggestopt in een donker hoekje van de campus. Maar hij zei zich er niet meer druk om te maken. “Er zijn socialemedia-evenementen, overal worden dingen georganiseerd om aandacht voor Iran te vragen.”

“Normaal ben ik niet heel politiek geëngageerd, maar sinds deze revolutie in Iran uitbrak, ben ik constant bezig met het helpen organiseren van dit soort manifestaties”, zei een VU-alumnus. “Vrienden en collega’s zijn verbaasd hoe politiek actief ik opeens ben.” Ze had haar twee jonge dochters bij zich. “Het helpt mensen bewust te maken van wat er in Iran gebeurt. Er bestaan veel misverstanden over. Amerikaanse vrienden van me dachten bijvoorbeeld dat dit over de hoofddoek gaat, dat is niet het geval, dit gaat over de bevrijding van een dictatuur.”

Serieus plan

Ze zei ervan overtuigd te zijn dat dit het einde betekent van de Iraanse regering. “Geen hervormingen of concessies, gewoon helemaal weg met deze regering. Het zou wel fijn zijn als de media en de politiek in het Westen het Iraanse volk meer steunden. Maar de EU heeft geen serieus plan. Ik heb mijn hoop gevestigd op het onderzoek dat de VN heeft aangekondigd en misschien dat de steun van Rusland aan de Iraanse regering de urgentie duidelijk maakt, omdat Rusland immers een bedreiging vormt voor de EU.”

De vrouw heeft twee jongere broers in Iran die elke dag tegen de regering demonstreren. “Ik moet accepteren dat ze elke dag kunnen worden doodgeschoten.”

De programmacoördinator van 3D, Miranda van Holland, vertelde dat de VU is gevraagd om een statement te maken voor het Iraanse volk, maar dat zij dat niet wil. “De VU maakt keuzes”, aldus Van Holland. “Maar het is goed dat dit hier kan. De studenten hebben er veel aan.” VU-theoloog Samuel Lee was ook bij de bijeenkomst en zei te denken dat de VU misschien een low profile houdt om de Iraanse studenten te beschermen.

Politiek statement

VU-rector Jeroen Geurts laat weten dat hij samen met andere rectoren en hoogleraren een statement heeft ondertekend. “Toen de situatie in Iran begon te escaleren, hebben de bestuursvoorzitter Mirjam van Praag en ik ons er meteen over uitgelaten op de sociale media. We vinden het echt vreselijk wat daar gebeurt en maken ons natuurlijk grote zorgen over onze Iraanse community en hun families.”

De VU heeft volgens Geurts via de mail direct contact gezocht met haar Iraanse studenten en medewerkers en hostte een bijeenkomst in 3D. “Maar een universiteit kan zich als instituut politiek niet goed uiten. Als we dat al bij grote uitzondering een keer doen dan wordt dat vaak landelijk afgestemd.” De VU doet haar best vluchteling-studenten op te vangen en onderwijs te bieden, zegt Geurts. Oekraïne noemt hij een wat andere situatie. De opvang in het auditorium destijds was “ad hoc”. “Het is zeker niet zo dat we de ene oorlog erger vinden dan de andere. Elk slachtoffer is er één teveel. Ik spreek graag verder met onze Iraanse studenten over wat ze doormaken momenteel.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.