Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Meer werk voor jongeren

Steeds minder jongeren zitten werkloos thuis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal WW-uitkeringen onder jongeren tot 25 jaar is in één maand tijd afgenomen met ruim tien procent.

Daarmee ligt het werkloosheidspercentage weer even laag als in 2008, toen de economische crisis wereldwijd uitbrak. Volgens het CBS groeide het aantal werkende jongeren de afgelopen drie maanden met gemiddeld vijfduizend per maand.

Hoogopgeleiden ook aan het werk

Dat strookt ook met de jongste cijfers over hoogopgeleide jongeren tussen de 25 en 30 jaar, waarin de werkloosheid eveneens licht daalt. In het eerste kwartaal van 2017 was nog 3,7 procent van hen werkloos. Ter vergelijking: in 2008, het jaar van de economische crisis, was dit slechts 1,8 procent: het laagste in tien jaar tijd.

Deze week schetste de HBO-Monitor een vergelijkbaar beeld. Anderhalf jaar na afstuderen heeft 95 procent van de hbo’ers een baan gevonden. Vooral in de gezondheidszorg, het onderwijs en de kunst gaat het goed. Opvallend was dat economen het minder goed deden: daar had 6,5 procent anderhalf jaar na afstuderen nog geen baan.

Jeugdwerkloosheid, CBS 2017

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.