Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Mbo’ers weigeren in studentencomplex is niet de bedoeling

Bij een Amsterdams studentencomplex werden mbo-studenten geweigerd, kwam onlangs naar buiten. Dat is niet de bedoeling verzekert Kences, de brancheorganisatie van sociale studentenhuisvesters.

Bewoners van het studentencomplex in de Amsterdamse buurt Slotervaart hadden onlangs bij een hospiteeravond een nieuwe huisgenoot gevonden. Ze gaven zijn gegevens door aan verhuurder TWA maar kregen te horen dat ze iemand anders moesten zoeken, omdat de voorgedragen student een mbo-opleiding volgt.

“Discriminatie” vindt de Amsterdamse studentenvakbond ASVA. “Dit kan echt niet”, zegt ook Jolan de Bie, woordvoerder van Kences. En het is ook geen normale gang van zaken bij de meeste studentencomplexen, onderstreept ze.

Kences heeft het nader uitgezocht en volgens de koepelorganisatie is het niet verboden om een doelgroep te kiezen voor huisvesting. Je kunt bijvoorbeeld ook jongeren weigeren in huisvesting voor ouderen. Het is belangrijk dat verhuurders dergelijke regels heroverwegen.

Kamers voor mbo’ers

Op verzoek van het ministerie van OCW heeft Kences eerder geïnventariseerd hoe haar leden (de meeste grote sociale studentenhuisvesters) omgaan met de toewijzing aan mbo-studenten. Daaruit blijkt dat 97 procent van alle kamers en studio’s in de regel ook bestemd zijn voor mbo’ers die de beroepsopleidende leerweg (bol) volgen.

Mbo-studenten die maar een keer in de week naar school gaan (bbl), worden niet altijd toegelaten. Veel studentenhuisvesters vinden het immers belangrijk dat hun bewoners ook echt voltijds studeren.

TWA is overigens geen lid van brancheorganisatie Kences.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.